Beşar Esad `Başmüftülük` makamını feshetti

16-11-2021
Rûdaw
Etiketler Beşar Esad Başmüftülük Suriye
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yayımladığı bir kararname ile ülkedeki `Başmüftülük` makamını feshetti. Söz konusu karara herhangi bir gerekçe gösterilmedi.

Kararname ile dini kararlar veya fetvalar dahil olmak üzere daha önce bu birimin yürüttüğü görevler, Fıkıh Alimleri Konseyi'ne devredildi.

Euronews’in Al Jazeera kanalından aktardığına göre uzmanlar bu adımın, Fıkıh Meclisi’nin rolünü ve yetkilerini güçlendirdiği değerlendirmesinde bulunuyor. Söz konusu karar, Suriye'deki en yüksek dini otorite olan Suriye Baş Müftülüğü'nün başındaki kişi olan Ahmed Bedreddin Hassun'un fiilen emekli edilmesi anlamına geliyor.

Esad'ın bu kararı çeşitli spekülasyonları beraberinde getirdi. Başmüftü Hassun, ay başında hayatını kaybeden ülkenin ünlü sanatçılarından Sabah Fahri'nin cenaze töreninde bazı ayetleri yorumlayarak sert bir konuşma yapmış, Hukuk Konseyi, Hassun'un bu eleştirel konuşmasına tepki göstermişti.

Başmüftülük, Suriye'deki Sünni Müslümanların en üst düzey temsilcisi olarak kabul ediliyor ve hükümet adına dini fetvalar yayınlıyor.

Hassun, selefi Ahmed Kuftaro'nun 2004'te ölümünden sonra 2005'ten bu yana başmüftülük görevini yürütüyordu. Başmüftü Hassun, ülkede savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana hükümetin sadık bir destekçisi olarak biliniyordu ve birçok kez Esad ile birlikte aynı karede poz vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli