DEYREZOR - İran destekli gruba bombardıman iddiası

22-06-2024
Etiketler Suriye Elbukemal Irak Şii milisler
A+ A-

Erbil  (Rûdaw) – Suriye'nin doğusundaki Deyrezor vilayetine  bağlı Elbukemal ilçesindeki an destekli milislere yönelik hava saldırısı düzenlendiği iddia edildi. Şii milis grubu bir üyelerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Yerel kaynakların bildirdiğine göre dün gece saatlerinde Irak sınırındaki Elbukemal ilçesinin Sukeriye köyündeki  İran destekli milislere ait bir silah deposuna ve yükleme yapan bir araca yönelik bombardıman gerçekleştiği ileri sürüldü.

İnsansız hava aracı ile gerçekleştiği belirtilen saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Cuma günü yaptığı açıklamada, Irak-Suriye sınırındaki Deyrizor ilinin Elbukemal ilçesinde “şiddetli bir patlama” meydana geldiğini duyurdu.  Bölge İran yanlısı milis grupların kontrolü altında olduğu biliniyor.

Pek çok aktivist ve uzman, sosyal medya platformu X üzerinden İran silahlarından oluşan bir sevkiyatın İsrail'in görünürdeki bir hava saldırısında vurulduğunu söyledi.

Ancak Rûdaw bilgileri bağımsız olarak doğrulayamadı.

Sosyal medyada yayılan videolarda büyük bir patlama ardından alevlerin yükseldiği görülüyor.

Depo ve silah taşıyan araçta büyük hasar meydana gelirken ölü ve yaralıların olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan saldırıdan saatler sonra İran destekli Irak Şii milis gücü Ketaib Seyyid eş-Şüheda dün gece ABD uçaklarının düzenlediği bombardımanda bir üyelerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ketaib Seyyid eş-Şüheda adına yapılan açıklamada, Irak-Suriye sınırında devriye gezen aracın Cuma günü "hain bir Amerikan bombardımanıyla" vurulduğunu ve Abdullah Razzaq el-Safi isimli savaşçılarının hayatını kaybettiği belirtildi.

İran destekli Şii milis gücü Ketaib Seyyid eş-Şüheda, 2013’te kuruldu. Kurucusu eski Ketaib Hizbullah üyesi Ebu Mustafa el-Şeybani’dir. Mevcut komutanının ise Ebu Alaa el-Valai olduğu iddia edilmektedir.

Hem Irak hem de Suriye topraklarında askeri varlığını sürdüren askeri yapı, Irak’ta Haşdi Şebi ve Irak hükümetiyle hareket ederken, Suriye’de de Esad  rejimi ve müttefikleriyle beraber savaşmaktadır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli