Türkiye ve Suriye heyetleri Hmeymim’de bir araya mı geldi?

24-06-2024
Rûdaw
Etiketler Suriye Türkiye Hmeymim Görüşme
A+ A-

Haber Merkezi  - Suriye’de yayınlanan El-Vatan gazetesi, Himeymim’de Türkiye ve Suriye heyetleri arasında gerçekleştiği iddia edilen toplantılara ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

El-Vatan gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, söz konusu iddianın Türkiye’de bazı gazetelerde yayınlandığını kaydetti.

El-Vatan’a konuşan kaynaklar, son dönemde Türkiye medyasında gündeme gelen haberlere Suriye'den herhangi bir resmi yanıt verilmemesinin, Şam'ın basında çıkan haberlere yanıt vermeme yönündeki politikasıyla bağlantılı olduğunu ve Suriye'nin bu konudaki tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Haberde Ankara ile yakınlaşmanın koşulları da yer aldı. Buna göre özellikle Suriye topraklarından çekilme ve Nusra Cephesi ile diğerleri de dahil olmak üzere ülkenin kuzeydoğu bölgelerine yayılmış silahlı grupların açıkça terörist olarak tanımlanması isteniyor.

Kaynaklar, "İki ülke arasındaki yakınlaşma süreci dosyasının yeniden canlandırılması yönünde hareketlerin devam ettiğini, Suudi Arabistan, Rusya ve Çin'in desteğiyle Bağdat'ın bu çerçevede net bir rol oynadığının anlaşıldığını" belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Ağustos 2023'te yaptığı açıklamalarda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin "Önkoşulsuz toplantı gündemsiz demektir, gündemsiz toplantı hazırlıksız demektir, hazırlıksız sonuçsuz demektir” ifadelerini kullanmıştı.

Esad, "Erdoğan'ın amacının Suriye'deki Türk işgalinin varlığını meşrulaştırmak olduğunu, dolayısıyla toplantının bu koşullarda gerçekleşemeyeceğini" söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli