Rakka Ulusal Kütüphanesi genişliyor: 'Hedefimiz 100 bin kitap'

25-06-2024
Etiketler Rakka Ulusal Kütüphanesi Rakka Rojava Özerk Yönetimi
A+ A-

Haber Merkezi – Kısa bir sürede Ulusal Kütüphane’nin raflarında 17 binden fazla kitap sıralandı. Kütüphane yönetimi, bölge halkına okuma kültürünü aşılamak ve yaymak istiyor.

Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye) Özerk Yönetimi’nin idaresindeki Rakka kantonunda Kültür ve Tarihi Eserler Kurulu ve Rakkalı bir grup aydın ve edebiyatçı, Rakka Ulusal Kütüphanesi’ni kurdu.

Kütüphane, Rakka ve Suriye’nin diğer bölgeleri için bir model olarak tasarlandı.

Kütüphane, bir dönem IŞİD’e başkent olan Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasının 6’ncı yıldönümü olan 3 Ekim’de açıldı.

Rakka Müzesi’nin yanından açılan kütüphanede Arapça, Kürtçe ve yabancı dillerde 17 bin kitap yer alıyor. Ayrıca okuma için 2 salon, bir avlu ve küçük bir otel bulunuyor.

“Dileğimiz önümüzdeki yıl kitap sayısının 100 bine ulaşması”

Rakka Kültür ve Sanat Kurulu Eşbaşkanı Hasan Mustafa, “Kütüphane 2023 yılında açıldı. Kitapları başlangıçta Kültür Merkezi'ndeydi. Ancak kitap sayısı arttığı için başka bir yere gitmek zorunda kaldık. Özerk Yönetim'in Avrupa ülkelerindeki temsilcilikleri aracılığıyla pek çok edebi ve yabancı kitap temin ettik. Ayrıca edebiyat ve kültürle ilgilenen bazı Fransızlar da bu çalışmayı destekledi. Psikoloji kitapları da sağlandı. Önümüzdeki günlerde kitap sayımızın artmasını umuyoruz. Dileğimiz önümüzdeki yıl kitap sayısının 100 bine ulaşması” bilgisini paylaştı.

Devamında ise Mustafa, “Kütüphanenin açılışı bizim için özel çünkü Rakka, İslam kültürünün, Suriye kültürünün ve Suriye tarihinin başkentiydi. Bu yüzden kütüphaneyi kanton sakinlerine açmak istiyoruz çünkü onlar kültüre değer veriyorlar” dedi.

Mustafa, ANHA’ya verdiği demecinde, "Rakka'da sadece Suriye düzeyinde değil, Arap ülkeleri düzeyinde de birçok festival düzenlendi. Suriye'den ve komşu ülkelerden birçok yaratıcı, yazar ve sanatçı buraya geldi. Bu yüzden kenti eski kültürel değerlerine döndürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli