Suriye’de Türkiye karşıtı olaylar 15 bölgeye yayıldı, HTŞ Efrin’e güç gönderiyor, sınır kapıları kapatıldı

02-07-2024
Rûdaw
Etiketler Suriye Türkiye Gösteri HTŞ Efrin Irkçı saldırı
A+ A-

Haber Merkezi - Kayseri'de önceki gün Suriyelilere yönelik başlatılan ırkçı saldırıların ardından Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin denetiminde bulunan bölgelerde misilleme gösterileri gerçekleştirildi.

15'ten fazla bölge başlayan protestolarda SOHR’a göre Türkiye güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmalarda 4 sivil hayatını kaybetti, 20'den fazla kişi de yaralandı.

Gösterilerin liderliğini Türkiye'ye bağlı silahlı güçler gerçekleştiriyor.

Efrin, Al Bab, Mare, Cerablus ve Azez gibi yerlerden yaşanan şiddetli gösterilerde Türkiye'nin askeri kontrol noktaları, karakolları basıldı, ateşe verildi, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterleri yakıldı.

Türkiye aleyhine sloganlar atıldı, Türk bayrakları yırtıldı, TIR’lar ateşe verildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre dün geceden beri yaşanan şiddet olaylarında 4 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.

Sınır kapıları kapatıldı

Öte yandan dün Türkiye'den Suriye'ye giren TIR’ların ateşe verildiği Babül Selam Kapısı Türkiye tarafından kapatıldı, sınır kapısının belirsiz bir süreye kadar kapalı kalacağı belirtiliyor.

Babül Selam Kapısı Türkiye ile en önemli sınır kapılarından biri olarak kabul ediliyor ve BM yardım kamyonlarının, ticaret hareketinin ve tedavi için hastaların Türkiye topraklarına girişinin tek yolu.

SOHR’a göre Türkiye, Babül Selam, Al-Rai ve Cerablus sınır kapılarını kapattı.

Türkiye'nin bölgedeki şiddet olaylarını bastırmakta zorlandığı ifade edilirken, İdlib’i Türkiye'nin desteği ile kontrolünde bulunduran Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün Türkiye'ye destek olmak amacıyla şiddetli gösterilerin yaşandığı Efrin'e takviye kuvvet gönderdiği bildiriliyor.

SOHR aktivistleri, HTS'nin Afrin'deki Türk kontrol noktalarına yönelik saldırılar ve devam eden protestoların ardından, bölgedeki protestoları ve kaosu kontrol altına almak için dün gece askeri güç göndermeye hazırlandığını bildirdi.

Türkiye kontrol noktasını boşalttı

Türkiye güçlerinin Halep'in batı kırsalındaki cephe hatlarına yakın Takad kasabasında bulunan bir askeri kontrol noktasını boşaltarak, aynı bölgedeki yakındaki bir kontrol noktasına doğru çekildiği bildirildi.

SOHR’a göre İdlib’deki El-Latmana Kampı, Deyr Hasan El-Sahra ve Atma Kampları'nda da protestolar yaşandı.

Protestolar özellikle Halep kırsalında HTŞ'nin kontrolündeki bölgelerde ve "Suriye Milli Ordusu"nun bulunduğu bölgelerde gerçekleşti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli