Türkiye-Suriye görüşmeleri devam edecek mi? Esat’tan yeni açıklama

27-06-2024
Karwan Faidhi Dri
Etiketler Türkiye Suriye Beşar Erat
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, komşu Türkiye ile bağların onarılması konusunda "tüm girişimlere" açık olduğunu söyledi.

Esat, Çarşamba günü Şam'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev'i kabul etti.

Görüşmeye dair Esat’ın resmi ofisinden yapılan açıklamda Esat’ın, “Türkiye’nin, Suriye devletinin kendi toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdığı sürece Türkiye-Suriye görüşmelerine açık olduğunu” ifade ettiği bildirildi.

Rusya, komşuların yakınlaşmasına yardımcı olmak için Ankara ile Şam arasında arabuluculuk yaptı.

Geçtiğimiz yılın mayıs ayında Rusya, İran, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları arasında, Ankara ile Şam arasında gergin olan ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik bir yol haritasının hazırlanması amacıyla Moskova'da bir toplantı yapılmıştı. Bu, Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana üst düzey diplomatların ilk resmi toplantısıydı.

Suriye'de savaş patlak verdiğinde, dönemin Türkiye Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad'ı kendi halkına şiddet uygulamakla suçladı.

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı'nın iktidardan uzaklaştırılmasını talep etti ancak daha sonra yakınlaşma arayışına girdi.

Türkiye ve onun Suriyeli vekilleri, Suriye'deki Kürt güçlerine yönelik askeri operasyonlar sırasında ele geçirilen Efrin, Serêkani (Rasulayn) ve Gire Spi (Tel Abyad) gibi Kürt kasabaları da dahil olmak üzere Rojava toprakları ile Suriye topraklarının bir kısmını kontrol ediyor.

Erdoğan geçen yıl temmuz ayında Esat'la görüşmelere kapıyı kapatmadığını ancak Suriye'den çekilmeyi reddettiğini söylemişti.

Erdoğan, “Şu anda Suriye'de Esad maalesef Türkiye'nin kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu tamamen onların bize yaklaşma şekliyle alakalı” demişti.

Günler sonra, Sky News Arabia'da yayınlanan bir röportajında Esat, Türkiye birlikleri Suriye'den ayrılmadıkça Erdoğan'la görüşmeye istekli olmadığını söyledi.

Esat “Ben ve Erdoğan neden buluşalım ki? İçecek içmek için mi? Bizim amacımız Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalinin meşrulaştırılması” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli