Rusya, Suriye’de mini Ayasofya inşa edecek

29-07-2020
Rûdaw
Etiketler Ayasofya Rusya Suriye Mini Ayasofya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rusya'nın, son günlerde gündemden düşmeyen Ayasofya’nın minyatür bir kopyasını Suriye’de inşa edeceği belirtildi.

Rusya tarafından Suriye’nin Hama kentinin Sukeylebiye ilçesinde yapılacak olan mini Ayasofya ile “dinlerararası barışçıl diyalog” vurgusu yapılacak.

Duma Meclisi Başkan Yardımcısı Vitali Milonov, “Rus Ortodoks Hristiyanlar, Suriye’nin Siqilye bölgesinde yapılacak olan kutsal Ayasofya’nın kopyası için Suriye’ye yardım edebilir” dedi.

Lübnan basınına göre, Ayasofya’nın örneğinin inşası fikri önce Hama Rum Ortodoks Piskoposu Nicolos Baalbaki’den onay aldı ve ardından Suriye’de konuşlu Rus ordusu yetkililerine sunuldu.

Minyatür, kentte Ortodoks toplumunun yoğunlukta yaşadığı Sukaylebiye ilçesinde milis lider el Abdullah tarafından bağışlanan bir arazide inşa edilecek.

Suriyeli kaynaklar, Rusya’nın Suriye’deki Hristiyanlarla ekonomik ve siyasi olarak ilişkilerini geliştirmek istediğini belirtti. Rusya Suriye’deki Hristiyan din adamlarıyla iyi ilişkilere sahip.

Beşar Esad yönetiminin Ayasofya’nın bir kopyasını Suriye’de yaptırma kararı, Ankara’ya karşı bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Danıştay, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek camiye tekrar camiye dönüştürülmesine karar vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

‘Türkiye, Suriye’ye takviye kuvvet gönderdi’

Türkiye'nin desteklediği silahlı güçlerin denetiminde olan Efrin, Mare, El-Bab, Azez, El Rai ve İdlip'de şiddetli protesto eylemleri düzenlendi. Türk nayrakları indirildi, Erdoğan posterleri yakıldı, Türkiye TIR’ları kurşunlandı, ateşe verildi. Türkiye’nin kurduğu karakollar yakıldı, silahlı çatışmalar çıktı.