Moskova (Rûdaw) – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye ile Rojava arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak istediklerini ifade ederek, "Suriye’deki merkezi hükümeti ile ülkenin doğusunda yaşayan Kürtler arasında güvenin inşasına katkıda bulunmaya hazırız” dedi.
Putin, Soçi şehrinde düzenlenen Uluslararası Valday Kulübü toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevaplandırdı.
Kürdistan İdaresi Dışındaki Bölgelerinden Sorumlu, eski Kürdistan Bölgesi Bakanı Akademisyen Dr. Muhammed İhsan’ın bir sorusunu yanıtlayan Putin, ülkesinin Irak ve Rojava ile ilgili politikası hakkında konuştu.
Suriye’de barış sürecinin bir parçası olduklarını, söz konusu süreci de Birleşmiş Milletler'in himayesinde yürüttüklerini belirten Putin, “Bir tarafı diğeriyle değiştiremeyiz, biz ancak tüm tarafların diyalog ortamının oluşturulmasına zemin hazırlayabiliriz. Nitekim bu yolu bütün taraflar destekliyor. Sürece dahil olan diğer ortaklarımız da dahil olmak üzere aralarında bir anlaşma yapılmasına garantör olarak hareket edebiliriz” dedi.
"Katkıda bulunmaya hazırız"
Suriye hükümeti ile Rojava yönetimi arasındaki ilişkiler hakkında da yorum yapan Putin, "Suriye’deki merkezi hükümeti ile ülkenin doğusunda yaşayan Kürtler arasında güvenin inşasına katkıda bulunmaya hazırız. Bu karmaşık bir süreç. Burada çok dikkatli konuşmaya çalışıyorum çünkü her kelime önemli” diye konuştu.
Erbil ile Bağdat arasındaki çekişmelere ilişkin de konuşan Putin, “Irak'la çok iyi ilişkilerimiz var ve Irak başbakanının Rusya ziyaretini memnuniyetle karşılıyoruz. Başta enerji olmak üzere pek çok ortak alanda çalışmalarımız olduğu doğru ama ekonomiden de önemli bir alan daha var, o da lojistik. Bu konunun detayına inmeyeceğim. Fakat Irak üzerinden lojistik zinciri, ulaşım ve karayollarını geliştirmek için hepsi bizim için uygun olan pek çok seçeneğin olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Putin şunları söyledi:
"Başbakan buraya geliyor ve biz de Irak'ta bölgesel güvenlik ve iç güvenlik dahil tüm bu konuları onunla tartışmaktan mutluluk duyuyoruz. Onlarca yıldır Irak'la güçlü ve güvenilir ilişkileri destekledik.
Orada birçok dostumuz var ve bu ülkenin istikrarını arzuluyoruz. Bu istikrarın temelinde ekonomi ve toplumsal alanlarında ilerleyebileceğine inanıyoruz.”
Akademisyen Dr. Muhammed İhsan’ın sorusuna Rusya Devlet Başkanı Putin, şöyle yanıt verdi:
“Suriye dahil birçok Ortadoğu ülkesindeki çatışmanın karşıt taraflarının bile bize saygı duyduğunu söylediniz, şunu söyleyebilirim ki, biz herkese saygı duyuyoruz.
Biz barış sürecinin bir parçasıyız, söz konusu süreç Birleşmiş Milletler'in himayesinde yürütüyoruz.
Bir tarafı diğeriyle değiştiremeyiz biz ancak tüm tarafların diyalog ortamının oluşturulmasına zemin hazırlayabiliriz. Nitekim bu yolu bütün taraflar destekliyor. Sürece dahil olan diğer ortaklarımız da dahil olmak üzere aralarında bir anlaşma yapılmasına garantör olarak hareket edebiliriz.
Bunların arasında süreçteki diğer ortaklarımızla birlikte Astana görüşmelerinde yer alan İran ve Türkiye'yi kastediyorum.
Bunu yapmaya devam ettik ve bunun ateşkes ve barış süreci için uygun bir ortam yaratılması da dahil olmak üzere olumlu ve oldukça ulaşılabilir bir etkisi oldu. Bunu ortaklarımızla birlikte ve Suriye liderliğinin iyi niyetiyle yaptık.
"Yarı devlet yaratma çabaları hiçbir olumlu sonuç vermeyecek"
Elbette hala yapılması gereken çok şey var. Bana göre mevcut dış müdahaleler ve kendi amaçları doğrultusunda yarı devlet yaratma çabaları hiçbir olumlu sonuç vermeyecektir. Bu yarı devleti oluşturmak için geçmişte belirli bölgelerde yaşamış olan Arap aşiretlerinin yer değiştirmesi karmaşık bir konudur ve yalnızca çatışmayı uzatacaktır.
Ancak Suriye’deki merkezi hükümeti ile ülkenin doğusunda yaşayan Kürtler arasında güvenin inşasına katkıda bulunmaya hazırız. Bu karmaşık bir süreç. Burada çok dikkatli konuşmaya çalışıyorum çünkü her kelime önemli.
Irak'la çok iyi ilişkilerimiz var ve Irak başbakanının Rusya ziyaretini memnuniyetle karşılıyoruz. Başta enerji olmak üzere pek çok ortak alanda çalışmalarımız olduğu doğru ama ekonomiden de önemli bir alan daha var, o da lojistik. Bu konunun detayına inmeyeceğim. Fakat Irak üzerinden lojistik zinciri, ulaşım ve karayollarını geliştirmek için hepsi bizim için uygun olan pek çok seçeneğin olduğunu biliyoruz.
Başbakan buraya geliyor ve biz de Irak'ta bölgesel güvenlik ve iç güvenlik dahil tüm bu konuları onunla tartışmaktan mutluluk duyuyoruz. Onlarca yıldır Irak'la güçlü ve güvenilir ilişkileri destekledik. Orada birçok dostumuz var ve bu ülkenin istikrarını arzuluyoruz.
Bu istikrarın temelinde ekonomi ve toplumsal alanlarında ilerleyebileceğine inanıyoruz. Başbakanın ziyaretini sabırsızlıkla bekliyoruz ve çok verimli bir ziyaret olacağına ve çok uygun bir zamanda geleceğine eminim."
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın