608 kanser hastası Türkiye’ye geçmek için sınır kapısında eylem başlattı

23-07-2023
Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Kanser hastası Tedavi Suriye Cilvegözü Bab El Hava
A+ A-

Xalid Cemîl Mihemed

Erbil (Rûdaw) – Türkiye-Suriye sınırındaki Bab El-Hava (Cilvegözü) Sınır Kapısı yakınında iki gündür kamp yapan 608 kanser hastasının aileleri, hastalarının tedavi için Türkiye'ye nakledilmesini talep ediyor. Hastalar arasında bir dizi efrinli hasta da var.

İdlib ve Efrin'de kanser hastaları ve yakınları "Kanser beklemez" , "Kanser hastalarını kurtarın" sloganlarıyla bir kampanya başlattı. Bir grup, Bab El-Hava Sınır Kapısı yakınındaki Sarmeda şehrinde nöbet çadırları kurdu.

Efrinli Lokman Silêman, "Sermeda'da bekliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu kanser hastalarına yer bulması için yapılan anlaşma ve çağrı var. Çünkü kanser hastalığı durdurulamıyor, kanser hastalarının acilen ilaca ihtiyaçlerı var” dedi.

6 Şubat depreminden sonra sağlık sorunlarına çözüm bulmak için Türkiye'ye gitmelerine izin verilmeyen 608 kanser hastasının ailesi de bu kampanya ve buluşmaya katılıyor.

Efrinli kanser hastası Ferhad, "Kanser hastalarının tedavisi için Sarmeda'ya geldik. Kanser teşhisi konan 150 kişiden biriyim. Buraya tedavi için geldim. Burada Afrin'de ve Sarmeda'da tıp merkezleri açmak istiyoruz ki hastalar çare bulsun ve daha fazla zarar görmesin. Bunun Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmasını veya Türkiye'ye geçişin kolaylaştırılmasını istiyoruz” dedi.

"EFRİN LİVE" grubu aracılığıyla Rûdaw’a ulaşan bilgi ve özel görüntülere göre, kampanyanın amacı, kanser hastalarının ilaca, özel hastanlere ve sağlık çözümlerine ihtiyacı olduklarına dair seslerini Rûdaw aracılığıyla ilgili taraflara ve dünyaya duyurmak..

Efrinli kanser hastası Farhad'ın kardeşi de "İlaçlar hazır değil ve eldeki ilaçlar çok pahalı. Yani üzerimizde ağır bir yük. Bugün kardeşim 150 kanser hastasından biri. Efrîn'de hepsi kendi cebinden tedavi oluyormuş, bir tanesi kardeşim fırsat bulmuş Türkiye'ye gitmiş faydasını görmüş ama şimdi Türkiye'ye giden yolun kapandığını hastalar tedavilerine devam etsin diye duyuyoruz. Bugün Afrin ve çevresinde 3 binden fazla kanser hastası olduğunu duyuyoruz. Kanser hastalarının uzmanlaşmış merkezlere ve özel hastanelere ihtiyacı olduğunu biliyoruz” diye komuştu.

Bu karmaşık ve istikrarsız durum sonucunda dün Süleyman İsa adında kanser hastası olan 11 yaşındaki Efrinli çocuk hayatını kaybetti.

Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre Rojava ve Efrin'de en az 3 bin 300 kanser hastası bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli