Irak Cumhurbaşkanlığı 340 kişinin idamının infazını onayladı

24-01-2021
Rûdaw
Etiketler Irak IŞİD İdam
A+ A-

Haber Merkezi - Irak'ta terör ve cinayet suçuyla idama mahkum 340 kişinin infaz kararının onaylandığı belirtildi.

Irak resmi haber ajansına açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, onayların tüm anayasal ve hukuki yönleri incelendikten ve bütün temyiz yolları tükendikten sonra verildiğini söyledi.

Szökonusu yetkili, Cumhurbaşkanlığı'nın bu dosyaları diğer hususlardan uzak tutarak, hassasiyet ve dikkatle ele aldığını belirtti.

Adalet Bakanlığı’ndan bir kaynak da idam mahkumları ile ilgili tüm temyiz yöntemlerinin tüketilmesinin ardından anayasal ve hukuki tüm yönleriyle değerlendirilen davaların ardından 2016 yılı 27 sayılı kararla Af Örgütü'nün de takip ettiği prosedürlere göre onaylandığını ifade etti.

Haberde, Bağdat'ta 32 kişinin ölümüne, 110 kişinin yaralanmasına neden olan intihar eyleminin ardından infaz onayının gelmesine dikkat çekildi.

Irak Parlamentosu’nda Sadikun Bloğu önceki gün 70'ten fazla milletvekilinin imzası ile, cezaevlerindeki "teröristlerin" idam cezalarını onaylamaya mecbur kılan bir kararın Cumhurbaşkanınca oylanması için Parlamento Başkanlığı’na sunmuştu.

IŞİD'e bağlı unsurlar, "fiilen işleyen ya da ortaklık yapması sıfatıyla terör eylemlerinde bulunan herkese idam cezası verilmesini" getiren Terörle Mücadele Kanunu'nun 4. maddesine göre yargılanıyor. Irak Anayasasına göre idam hükümlerinin infazı için Cumhurbaşkanlığı'nın onayı gerekiyor.

Bağdat'ta dün bir pazar yerinde düzenlenen çifte intihar saldırısı sonucu 32 kişi hayatını kaybetmiş, 110 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli