Bağdat elektriği Kürt şirketleri üzerinden sağlayacak

25-06-2024
Rûdaw
Etiketler Irak Elektrik Kürt şirketler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Bakanlar Kurulu, Elektrik Bakanlığı ile iki Kürt firması arasında yaz aylarında ülkenin farklı bölgelerine elektrik sağlanmasına yönelik imzalanan sözleşmeleri onayladı.

Sözleşmelere göre Mass Group Holding, önümüzdeki üç ay boyunca Irak'ın kuzey bölgelerine ve ulusal elektrik şebekesine elektrik sağlayacak. KAR Şirketi ile yapılan sözleşme ise "indirimli fiyat formülü" kapsamında Türkiye'den elektrik satın alınmasını kolaylaştıracak.

Bakanlar Kurulu Toplantısında Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, yaz aylarında sürekli elektrik hizmeti sağlanması ihtiyacını vurguladı.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, "(Başbakan Sudani) elektrik şebekesine yaklaşık 1.440 MW ilave edilmesi için acil bakımın tamamlanması talimatını verdi ve endüstriyel, ticari ve resmi merkezler için önceki tüm muafiyetlerin iptal edilmesini ve önümüzdeki üç ay boyunca eşit güç arzının sağlanmasını emretti” denildi.

Irak, büyük petrol ve gaz rezervlerine rağmen, özellikle yaz sıcaklıklarının 50 santigrat derecenin üzerine çıktığı zamanlarda kronik elektrik sıkıntısı yaşıyor.

Sudani defalarca ülkenin enerji sektörünün iyileştirilmesinin kabinesinin ana önceliklerinden biri olduğunu ifade etti ve birçok kez Bağdat'ın gazda kendi kendine yeterliliğe ulaşmayı ve önümüzdeki beş yıl içinde doğal kaynak ithalatını sona erdirmeyi hedeflediğini belirtti.

Irak'ın elektrik şebekesi, enerji üretim tesislerini işletmek için yıllardır İran'dan gaz ithal ediyor. İran, 2022'de Irak'a 9,4 milyar metreküp gaz ihraç etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli