Başkan Mesud Barzani, Bağdat’ta çok sayıda görüşme gerçekleştirdi

04-07-2024
Etiketler Başkan Mesud Barzani KDP Iraklı yetkililer Bağdat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın başkenti Bağdat’ta temaslarda bulunan Başkan Mesud Barzani, çok sayıda yetkili ile bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi.

Başkan Mesud Barzani en son 22 Kasım 2018’de KDP’nin de desteklediği Adil Abdulmehdi hükümet kabinesinin işbaşına gelmesinin ardından Bağdat’ı ziyaret etmişti.

Başkan Barzani, 6 yıl sonra resmi temaslarda bulunmak üzere dün Irak’ın başkenti Bağdat'a gitti.

Ziyareti kapsamında Başkan Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani, Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, Irak Parlamento Başkanı Muhsin Mandalawi ve Koordinasyon Çerçevesi liderleriyle bir araya gelmişti.

Bugün de temaslarını devam ettiren Başkan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Lafit Reşid ile Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir araya geldi.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan pek çok yetkili yer aldı.

İran ve Türkiye’nin büyükelçileri ile görüşme

Reşid’in dışında Başkan Barzani, Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Anıl Bora İnan, İran’ın Irak Büyükelçisi Muhammed Kazım El-Sadık ile de bir araya geldi.

Başkan Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamaya göre Irak ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ele alınırken Irak’taki olumlu siyasi atmosfere vurgu yapıldı.

Maliki ile görüştü

Öte yandan büyükelçilerin de Iraklı ve Kürt taraflara desteklerini ilettikleri belirtildi.

Irak Parlamentosu’nda en büyük blok olan Irak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ile de bir araya gelen Başkan Barzani, ikili ilişkilere değinirken Koordinasyon Çerçevesi ile Maliki’nin lideri olduğu koalisyon arasında bir mekanizma kurulması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Başkan Barzani  Iraklı Sünni lider Muhammed Halbusi ile de görüştü.

Arap ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldi

Iraklı yetkililerin yanı sıra Başkan Barzani Arap ülkelerin büyükelçileri ile de bir araya geldi.

Ziyaretinin ikinci gününde Başkan Barzani, Kuveyt'in Irak Büyükelçisi Tarık Abdullah El Faraj, Katar'ın Büyükelçisi Sultan Mübarek El Kubaisi, Mısır'ın Büyükelçisi Halid Ahmad Samir Helmi, Bahreyn'in Büyükelçisi Halid Ahmed El Mansur, Umman Büyükelçisi Şeyh Mahmud Khurusi Ürdün Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Zed Abu Hassan, Suudi Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Saeed Al-Qahtani ve BAE Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mohammed Saleh Al-Tanici ile bir araya geldi.

Başkan Barzani'nin Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Başkan Mesud Barzani konuk heyete Irak'taki siyasi durum, Bağdat ziyaretinin gerekçe ve nedenleri, siyasi partilerle yaptığı görüşmeler ve görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli