Irak Hol Kampı’ndan geri aldığı herkesi rehabilite edecek

19-06-2024
Rûdaw
Etiketler Irak IŞİD El Hol Kampı Rehabilitasyon Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanlığından bir yetkili, Irak'ın, Rojava’da IŞİD bağlantılı kişileri barındıran El Hol Kampı’ndan alınan tüm kişiler için rehabilitasyon programları sağladığını söyledi.

Bakanlığın Sorumlu Müsteşarı Kerim el Nuri, "El Hol Kampı’ndan dönenler, ilerlemelerine göre el-Jada'daki toplum temelli rehabilitasyon programlarına dahil ediliyor; bazıları hızla gelişiyor, bazıları ise geç yanıt veriyor" dedi.

Bakanlık bu ayın başlarında, Irak ve Birleşmiş Milletler'in 2027 yılına kadar tüm Irak vatandaşlarını kamptan geri gönderme konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

El Hol'de tutulan IŞİD bağlantılı 40 bin kişinin çoğunluğu Iraklılar ve Suriyeliler oluşturuyor. Cihatçıların 2019'daki yenilgisinden bu yana Rojava’nın Haseke ilindeki kamm “terörizmin üreme alanı olarak” nitelendi.

“Kampta kalanların terörist IŞİD'den daha tehlikeli sonuçlar yaratabileceğini" vurgulayan Nuri, kamp sakinlerinin en az 20 bininin Iraklı olduğunu sözlerine ekledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci, mart ayında, 18 yaşın altındaki yaklaşık 20.000 Iraklının hala  El Hol'de olduğunu söylemiş ve bunları “saatli bomba” olarak tanımlamıştı.

Rojava’daki Kürt yetkililer defalarca uluslararası topluma vatandaşlarını kamplardan geri almaları yönünde çağrıda bulundu, ancak çoğu ülke güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını geri almaya isteksiz olduğundan bu çağrılar büyük ölçüde yanıtsız kaldı.

Öte yandan IŞİD bağlantılı vatandaşların ülkelerine geri gönderilmesi, Irak'ta muhalefeti ateşledi. Aşiretler, ülkenin geniş bir bölümünü kontrol ettikleri 2014'ten 2017'ye kadar korkunç insan hakları ihlalleri ve savaş suçları işleyen grupla bağlantılı kişileri kabul etmek istemiyor.

Irak’ın El Hol Kampı’ndan geri aldığı kişilerin çoğu entegrasyona hazırlanmak üzere Irak'ın kuzeyindeki Ninova eyaletindeki el-Jada kampına yerleştiriliyor ve ardından memleketlerine geri gönderiliyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli