İsrail–Filistin savaşı 6’ıncı gününde: 2 bin 400 kişi hayatını kaybetti

12-10-2023
Etiketler Gazze İsrail Filistin Savaş
A+ A-

Haber Merkezi - Gazze Şeridi'nden Hamsas tarafından düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının bin 300'e, yaralı sayısının da 3 bin 300'e ulaştığı bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında ölü sayısının bin 300'e yükseldiğini belirtti.

Devlet televizyonu, saldırılarda yaralanan İsrailli sayısını da 350'si ağır olmak üzere 3 bin 300 olarak açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı da İsrail'in saldırılarında Gazze'de bin 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 339 kişinin yaralandığını duyurdu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Bakanlığa ait Facebook hesabından açıklama yaptı. Kudra, “Hastaneler tam kapasiteyle çalışıyor. İsrail saldırılarının artması ve oluşan yoğunluktan dolayı yaralı ve hastalar yerde yatıyor" ifadelerini kullandı.

Sözcü Kudra ayrıca, İsrail'in devam eden elektrik, su ve yakıt kesintisinin, yaralı ve hastaların hayatlarını tehdit ettiğini, "korkunç bir sağlık ve çevre felaketine neden olduğunu" vurguladı.

İngiltere İsrail'deki diplomatlarının ailelerini tahliye ediyor

Bu arada İngiltere, İsrail-Filistin çatışması sürerken, İsrail'deki diplomatlarının ailelerini tahliye etmeye başladı.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, diplomatların ailelerinin "ihtiyati tedbir" olarak İsrail'den tahliye edildiğini açıkladı.

Sözcü, İngiltere'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin açık kalacağını ve yardıma ihtiyacı olanlara konsolosluk hizmeti verilmeye devam edeceğini belirterek, söz konusu tahliye kararının, İngiltere'nin İsrail'e yönelik seyahat uyarısı doğrultusunda alındığını bildirdi.

Sky News'te yer alan habere göre, İngiliz diplomatların ailelerine "en az 2 ay" ülkeyi terk etmeleri gerektiği söylendi.

İspanya İsrail'den 429 kişiyi tahliye etti

İspanya da İsrail'de bulunan ve ülkeden ayrılmak için kendilerine başvuran 429 kişinin tahliyesinin tamamlandığını duyurdu.

İspanya Savunma Bakanlığının X'te yaptığı paylaşıma göre, dün Tel Aviv'e gönderilen 2 uçakla tahliye edilen 429 kişi Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri hava üssüne ulaştı.

Tahliyesi gerçekleştirilenlerin 334'ünün İspanyol, 41'inin Latin Amerikalı, 22'sinin Avrupa ülkelerinin, 32'sinin de diğer ülke vatandaşı olduğu bilgisi verildi.

İsrail'deki diplomatik personel de dahil olmak üzere daimi ikamet eden İspanyolların tahliye edilmediği kaydedildi.

Cenin’e baskın: Hamas liderlerinden biri tutuklandı

Öte yandan İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine sabah saatlerinde baskın düzenledi.

Bölgedeki görgü tanıklarının AA’ya verdiği bilgiye göre, büyük bir İsrail askeri gücü, Cenin kentine birçok noktadan giriş yaptı. İsrail ordusu, baskına engel olmak isteyen Filistinli gençlere gerçek ve plastik mermi kullanarak karşılık verdi.

İki grup arasında yaşanan gerginlik daha sonra silahlı çatışmaya dönüştü. Görgü tanıklarının ifadesine göre İsrail güçleri kentten ayrılmadan önce Hamas Hareketi liderlerinden Halid el-Hac'ı gözaltına aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli