Rûdaw Gazze'de: Yüzlerce sığınmacı okullarda mahsur kaldı

17-10-2023
Muhammed Salim
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Gazze Filistin Hamas İsrail
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw İsrail’in yoğun bombardımanından dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan ve bir okula sığınan yüzlerce Filistinlinin sefalet dolu hikayesini dünyaya duyuruyor. 

Okula sığınan Gazzeli sığınmacılar çocukları ve kendileri için gerekli olan temel ihtiyaçların olmamasından şikayetçi.

Rûdaw’a konuşan Gazzeli sığınmacı Muhammed Eburuk  "Bu okulda sefalet dolu yaşamın başka hiçbir yerde eşi benzerine rastlayamazsınız. Ne ekmek, ne su hiçbir şeyimiz yok. Hiçbir şey yok, gördüğünüz gibi mülteciler her yere dağılmış durumda. Görünen o ki ülkemizde ölmek burada yaşamaktan daha iyi. Uluslararası kuruluşların bize verebileceği hiçbir hizmet yok” ifadelerini kullandı.

 İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı ağır bombardımanlardan kaçan çok sayıda insan daha güvenlikli yer arayışına girdi. Birçok aile okullara sığınmak zorunda kaldı ancak okullar sığınmacılara yetecek bir alt yapıya sahip değil. Buna ek olarak özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında salgın hastalıkların yayılmasına dair uyarılar yapılıyor.

Başka bir Gazzeli sığınmacı Şeref Sami ise şunları söylüyor:

"Büyük bir sefalet içerisinde yaşıyoruz. Burası sadece bir barınak, hizmet yok, burada ölüyoruz, su ve yiyecek yok, insanların yaşaması için hiçbir temel ihtiyaç bulunmuyor. "

İnsan hakları örgütlerine sitemde bulunan sığınmacı Sozan Ebu İd "İnsan hakları nerede? Yiyecek, ilaç, su bulunmayan bu okulda bu mülteci çocukların suçu ne? İnsan hakları kurumları nerede diye soruyoruz. UNİCEF’e sesleniyoruz; çocuklarımıza dünya çocukları gibi davranılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

 BM kuruluşu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), devam eden bombalamalar ve kapıların kapatılması nedeniyle örgütün malzeme sağlayamaması nedeniyle okullara sığınan yarım milyon mülteci için insani bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Devam eden bombalamalar ve mevcut savaş, Gazze Şeridi halkının acılarının devam etmesi, okullarda yaşamları zorlaşan mültecilerin ise daha fazla acı çekmesi anlamına geliyor.

Hamas saldırısı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları 7 Ekim’de Gazze Şeridi'nden İsrail’e 'Aksa Tufanı' adı altında beklenmedik bir saldırı başlatmıştı.

Saldırılarda şu ana kadar bin 400’ü aşkın İsrailli de hayatını kaybetmişti. 

Öte yandan İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e çıktı.

Yarım milyon Filistinli güneye göç etti

İsrail-Hamas çatışmaları 11. gününde devam ederken yarım milyon Filistinlinin Gazze’nin güneyine geçtiği bildirildi.

İsrail cumartesi günü yaptığı açıklama ile Gazze Şeridi’nde yaşayanların kuzeyden güneye geçmelerini istemişti.

BMGK toplantısında ateşkes önerisi reddedildi

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reddedildi.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı.

Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla reddedildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı.

Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli