Irkçılığa karşı çıktığı için işten çıkarılan Kürt profesör Almanya’nın gündeminde

02-11-2024
Rûdaw
Etiketler Prof. Kenan Engin Irkçılık Akkon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
A+ A-

Haber Merkezi – Yabancı kökenli öğrencilere uygulanan ırkçılığa karşı çıktığı için çalıştığı üniversiteden çıkartılan Kürt profesör Kenan Engin, bir süredir Almanya’nın gündeminde. Şu ana kadar yüzlerce Alman bilim insanı ve akademisyen Prof. Engin’in mücadelesine destek verdi.

Dersim doğumlu Prof. Dr. Kenan Engin, uzun yıllardır Almanya’da yaşıyor ve şu ana kadar çeşitli üniversitelerde araştırmalara katıldı, dersler verdi.

Geçtiğimiz yıllarda “Almanya’ya Kürt göçünün 100 yılı” araştırmasıyla gündeme gelen ve araştırmasını hala sürdüren Prof. Engin, 2018 yılından bu yana Berlin'deki Akkon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde çalışıyordu.

Almanya'nın en büyük yardım kuruluşlarından biri olan Johanniter-Unfall-Hilfe’nin sahibi olduğu üniversitenin sosyal hizmet programının başında bulunan Prof. Engin, yabancı kökenli öğrencilere yönelik üniversite çalışanlarının sergilediği ayrımcılık ve ırkçılığa karşı çıkmaya başladı. Fakat üniversite yönetimi, çalışanların yabancı düşmanlığını araştıracağına Prof. Engin’e iş anlaşmasını feshederek üniversiteden ayrılmasını teklif etti.

Mobbinge maruz kaldı

Ancak işten çıkma teklifini reddederek yabancı düşmanlığı ile mücadele etmeye devam eden Prof. Engin, bu kez de 4 ay boyunca üniversite yönetiminin mobbingine maruz kaldı.

“Sosyal Hizmet Profesörlüğü” kadrosu geri alınarak başka bir alana atandı, mevcut öğretim görevliliği de kısa bir süre içinde tamamen iptal edildi. Bununla da yetinmeyen üniversite yönetimi, başka profesörler ve çalışanlara uygulanmayan kuralları Prof. Engin’e dayattı.

Her gün üniversitede bulunması, çalışma saatlerini kaydetmesi ve ay sonunda rektöre sunması istenen Prof. Engin’den ayrıca meslektaşları ve öğrencileriyle iletişim kurması da yasaklandı.

Haber vermeksizin işten çıkarıldı

Rektörlüğün dayattığı çalışma şartlarına ve mobbinge karşı mücadele etmeye başlayan Prof. Engin Temmuz ayında ise kendisine haber verilmeksizin işten çıkarıldı.

Prof. Engin, işten çıkarılması ve üniversitede yaşadıklarına karşı hukuk mücadelesi başlatarak İş Mahkemesi’ne başvurdu. Geçtiğimiz hafta ilk duruşması görülen dava devam ettiği için Prof. Engin, yaşadıklarına ilişkin resmi bir açıklama yapamıyor ve basın kuruluşlarına demeç veremiyor.

Prof. Engin için birçok çevreden bilim insanları ve akademisyenler üniversite yönetimini kınayan açıklamalar yapınca Akkon Üniveristesi rektörlüğü, yabancı düşmanlığı iddialarını ret ederek Prof. Engin'i iş e-posta adresinden üç e-posta göndermekle suçladı.

Rûdaw, Prof. Engin’in durumunu hem Akkon Üniveristesi hem de üniversitenin bağlı olduğu kuruluşlara sordu.

Üniversitenin bağlı olduğu kuruluşlardan açıklama

Almanya'daki Evangelik Kilisesi (EKD) Basın Bürosu Sözcüsü Annika Lukas, Akkon Üniveristesi’nin kendileri tarafından yönetilen bir kuruluş olmadığını ve kendisini bir Protestan üniversitesi olarak görmediğini ve bu nedenle Protestan üniversiteleri için EKD standartları geçerli olmadığını bildirdi. Sözcü Lukas, topu Akkon Üniveristesi’ne atarak soruların üniversite yönetilmesini istedi.

Üniversiteden Rûdaw’a açıklama: İddialar asılsız

Akkon Üniveristesi Basın Sözcüsü Malte Eilenstein ise "devam etmekte olan İş Mahkemesi süreci nedeniyle bireysel konulara değinmeyeceklerini belirterek etnik veya dini aidiyeti, cinsiyeti, cinsel yönelimi, yaşı veya engeli ne olursa olsun tüm insanlar için dünyaya açıklık ve fırsat eşitliği değerlerine bağlı olduklarını" bildirdi.

Sözcü Eilenstein Prof. Engin’in neden işten çıkarıldığına ilişkin de şu iddialarda bulundu:

“Dr. Engin'in sınav yönetmeliklerine uymamaya devam etmesi üzerine, Sınav Ofisi ve Sınav Kurulu, öngörülen üniversite hukuku süreçlerine uygun olarak çeşitli durumlarda harekete geçmek zorunda kalmıştır.

Dr. Engin bu gerekli eylemi, göçmen kökenli öğrencilere karşı ayrımcılık yapıldığı iddiası bağlamına oturtmuş ve Sınav Ofisine karşı suçlamalarda bulunmuştur.

Sınav Ofisi'nin ilgili çalışanı ve Prof. Dr. Engin'in kendisi daha sonra üniversitenin Eşit Fırsatlar, Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadele Sorumlusu ile temasa geçmiştir. Ancak, iddialar ortak bir görüşmede ortadan kaldırılmıştır.”

Onlarca bilim insanı üniversiteyi haksız buldu

Üniversite yönetiminin bu açıklamalarının aksine şu ana kadar aralarında Almanya’nın önde gelen bilim insanları Prof. Dr. Klaus Jürgen Bade, Prof. Dr. María do Mar Castro Varela, Prof. Dr. Mechtild Gomolla, Prof. Dr. Manuela Westphal’in de bulunduğu yüzlerce isim Akkon Üniveristesi’ni haksız bularak Kürt profesör Kenan Engin ile dayanışma mesajı verdi. 

Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi (Antidiskriminierungsstelle des Bundes) de Prof. Engin’in yaşadığı duruma ilişkin Akkon Üniveristesi’ne bir mektup göndererek Üniversite´den bu konuda açıklama istedi.

Dairenin hazırlamış olduğu raporda lisans programı başkanlığı görevi ile sınav görevlisi olma hakkı elinden alınan Prof. Engin'in ayrımcılığa uğradığını tespit etti. Üniversite yönetiminin Prof. Engin’e yönelik aldığı kararların gerekçelendirilmediğini belirten Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi, “Kenan Engin'e karşı alınan bu tedbirler kanımızca somut bir hukuk ihlali teşkil ediyor” diyerek üniversitenin iddiasının aksine Prof. Engin’i haklı buldu.

İmzacılar: Yapılanlar açık bir toplumla bağdaşmıyor

Bir süredir yaygın Alman medya kuruluşları ile bilim dünyasının gündemine giren Prof. Engin’le dayanışma amacıyla başlatılan imza kampanyası da devam ediyor.

Şu ana kadar 1300’den fazla ismin destek verdiği kampanyada imzacılar Johanniter-Unfall-Hilfe Yönetim Kurulu ve Akkon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr .Andreas Bock'a şu çağrıda bulunuyorlar:

“Meslektaşımız Kenan Engin'e yönelik tedbirleri derhal geri çekmeleri ve akademik çalışmalarına uygun bir şekilde devam etmesine izin vermeleri çağrısında bulunuyoruz. Öğrenciler ve meslektaşlar için her üniversite, hak ve özgürlüklere tam saygı gösterilerek çalışma, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin mümkün olduğu ayrımcı olmayan bir alan sağlamalıdır. Bizim için yıldırma, iftira ve yanlış davranışların susturulması, mesleğimizin temel değerleri ve açık bir toplumla bağdaşmamaktadır.”

Prof. Engin için başlatılan kampanyaya destek vermek isteyenler bu linki tıklayabilir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli