Irak Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken Kürt partiler arasındaki rekabet de artıyor

29-01-2022
Rûdaw
Etiketler Irak Parlamentosu PDK KYB Irak Cumhurbaşkanı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak parlamentosu, 7 Şubat’ta ülkenin cumhurbaşkanının seçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yönünde ise Kürt partileri arasındaki rekabet yaşanıyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) daha önce sadece Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) adayının seçildiği Irak Cumhurbaşkanlığı makamına kendi adayı ile talip oldu.

Irak'ta oluşan teamüllere göre Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtler tarafından temsil ediliyor. Seçim sürecinde Kürt partileri ortak bir aday gösteriyor. Bugüne kadar KDP ile KYB arasında oluşan fiili uzlaşma ile Irak Cumhurbaşkanlığı’na KYB’li bir politikacı aday gösterildi. Ancak bu kez KDP kendi adayının Irak Cumhurbaşkanı olmasında ısrar ediyor.

Anayasanın 70. maddesine göre Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimi 2 turlu yapılıyor. Birinci turda 220 ve üzerinde oy alan iki aday daha sonra ikinci turda yarışıyor. İkinci turda en yüksek oyu alan aday Cumhurbaşkanı olarak seçiliyor.

Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere verildi

Irak’ta Baas rejiminin yıkılmasından sonra çeşitli üst düzey makamlar ülkeyi oluşturan etnik ve dini gruplar arasında paylaştırıldı. Bu anlaşmaya göre Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere verildi. Kürtler arasında da bir KYB’li aday cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Ancak aradan geçen 17 yılda KDP artık kendi adaylarının seçilmesi yönünde görüş bildiriyor. KDP 17 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı makamında kendi partilerinden birini görme hakkına sahip olduklarını beyan ediyor. Bu amaçla Bağdat'a bir heyet gönderildi. Heyet halen temaslarını sürdürüyor.

Irak Parlamentosu PDK temsilcisi Viyan Sebri, “Demokrasi budur. Her parti kendi adayının seçilmesi için girişimlerde bulunuyor. Biz de kendi adayımızın seçilmesini istiyoruz ve bu açıdan da umutluyuz. Umarım  bunun için gerekli olan sayıyı buluruz ve Sayın Hoşyar Zebari’yi Irak Cumhurbaşkanı olarak görürüz” dedi.

KYB ise KDP'yi Kürtlerin bugüne kadar oluşmuş olan ortak tutumunu bozmakla suçluyor.

Partiler arası yakınlık

KDP, Arap Şii ittifakının temsilci Sadr Hareketi ve İran'a yakınlığı ile bilinen Şii grupların yer aldığı "Koordinasyon Çerçevesi"nden gelecek olan oylara umudu bağlamış durumda. KYB Eşbaşkanı Bafıl Talabani de Bağdat’taki temaslarıyla milletvekillerinin desteğini sağlamaya çalışıyor.

Irak parlamentosundaki KYB grubunun Başkanı Herêm Kemal Axa, KDP'nin aday çıkarması hakkında, “Geçmişte stratejik işbirliği içinde hareket ettiğimiz partilerin şimdi Kürdistan halkının çıkarlarına aykırı hareket etmeleri kabul edilemez” değerlendirmesini yaptı.

KYB’nin adayı, mevcut Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih olarak açıklanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.