ABD'li eski diplomat: ABD Irak’ı yalnız bırakmadık

09-09-2022
Rûdaw
Etiketler ABD Irak Sadr
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD'li eski dıplomat, ABD'nin devam eden siyasi kriz sırasında Irak'ı yalnız bırakmadığını ancak Bağdat'taki partilerin ülkede daha fazla kaosu önlemek için bir anlaşmaya varmaları gerektiğini söyledi.

Irak’ta, parlamentonun ana siyasi blokları arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle geçen yıl Ekim ayında yapılan seçimlerden bu yana hükümet kurulamadı ve ülke derin bir siyasi kriz yaşamaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı eski diplomatı Vincent Campos, Rûdaw'dan Diyar Kurda'ya verdiği demeçte, Washington'un ihtiyaç duyulan doğru angajman seviyesini belirlemek için sürekli bir değerlendirme yürüttüğünü vurgulayarak “Birçok insan, Birleşik Devletler'in Irak'ı terk ettiğini ve Orta Doğu'yu da terk etmeye başladığını söylüyor. Birleşik Devletler kimseyi terk etmiyor” dedi.

Campos, siyasi partilerin ülkenin ilerlemesine ve ülkenin daha fazla kargaşaya kaymasını önlemeye yönelik çabalara bağlılıklarını teyit etme gereği olduğunu söyledi:

"Tarafların hepsinin bir anlaşmaya varması gerekiyor. Kaos istemiyoruz, ilerleme istiyoruz. Hepsinin bu konuda hemfikir olması gerekiyor ve hepsinin bu amaç için çalışma taahhütlerini gerçekten teyit etmesi gerekiyor. O zaman Irak'ı kurtarmak için yol boyunca yerine getirilmesi gereken hedeflere bakmaya başlayabilirsiniz.”

ABD Başkanı Joe Biden da Irak'taki siyasi aktörleri ülkede devam eden siyasi krizin üstesinden gelmek için ulusal diyaloğa çağırmıştı.

Ne olmuştu?

Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr Hareketi'ne mensup milletvekillerini istifa ettirmişti.

Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Daha sonra siyasetten çekildiğini duyuran Sadr’ın açıklamasının ardından taraftarları Yeşil Bölgeye girmiş güvenlik güçleri, Sadr yanlıları ve Haşdi Şabi güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı. Sadr’ın yeni çağrısının ardından yandaşları sokaklardan çekilmiş ve tansiyon düşmüştü.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.