ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Rûdaw'a: Bölgedeki ABD vatandaşlarının can güvenliğinden endişe duyuyoruz

24-10-2023
Diyar Kurda
Etiketler ABD ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Matthew Miller Hamas Irak
A+ A-

Washington (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, bölgedeki ABD vatandaşlarının can güvenliğinden endişe duyduklarını belirterek, “Bu saldırılara karşı hazırlıklı olmak ve uygun bir zamanda yanıt verebileceğimizden emin olmak için adımlar atıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Rûdaw Medya Grubu Washington Ofisi Sorumlusu Diyar Kurda'nin sorusunu yanıtlayan sözcü Matthew Miller, “Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği ile Erbil Başkonsolosluğumuz görevlerini yapmaya devam ediyor. Irak ile uzun süredir devam eden stratejik ortaklığımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz, söz konusu ortaklığı güçlendirmek için oradaki büyükelçiliğimiz ve konsolosluğumuz aracılığıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Açıkçası, tüm bölgedeki Amerikan vatandaşlarının emniyeti ve çıkarlarının güvenliğinden endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki ABD üsslerine ve misyonlarına karşı saldırılara ilişkinde açıklama yapan Miller, “Bu saldırılara karşı hazırlıklı olmak ve uygun bir zamanda yanıt verebileceğimizden emin olmak için adımlar atıyoruz” dedi.

ABD'nin İsrail'e koşulsuz askeri yardım politikasını yeniden gözden geçirip geçirmediği ve askeri malzemelerin savaş suçlarına karışabileceğine dair endişelerinin olup olmadığı" yönündeki bir soruya, Matthew Miller "Hayır" cevabını verdi.

ABD'nin İsrail'in "kendini savunma hakkını güçlü bir şekilde desteklediğini" belirten Miller, "İsrail'in operasyonlarını uluslararası hukuka uygun olarak yürütmesini beklediğimizi çok açık bir şekilde ifade ettiğimizi söyleyebilirim. Kendimizi bu standarda bağlı tutuyoruz. Ortaklarımızı da bu standarda tabi tutuyoruz. Her demokrasinin uyması gereken standart budur" değerlendirmesinde bulundu.

Miller, "(İsrail’e) Kendilerini savunmaları için ihtiyaç duydukları güvenlik yardımını sağlamaya devam edeceğiz. Bu terörist saldırılara karşı kendilerini savunmalarının sadece bir hak değil aynı zamanda bir yükümlülük olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi.

ABD yönetiminin İsrail politikası nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığındaki üst düzey görevinden istifa eden Josh Paul hakkındaki sorulara da yanıt veren Miller, "Bakanlık çalışanlarının, ABD politikasının ne olması gerektiği konusunda farklı siyasi inançlara sahip olduğunu anlıyor ve bunu takdir ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakanlığın güçlü yanlarından birinin farklı görüşlere sahip insanların bulunması olduğunu ifade eden Miller, bu görüşlerin Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından memnuniyetle karşılanarak "ciddiye alındığını" ve politika yapımına "yansıtıldığını" kaydetti.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1873’ü çocuk, 1023'ü kadın olmak üzere 4 bin 651 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 24 Hizbullah üyesi ile biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 23 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Washington, İran'a bağlı güçlerin bölgeyi alevlendirebilecek saldırılarını caydırmaya yardımcı olmak için son zamanlarda iki uçak gemisi, destek gemisi ve yaklaşık 2 bin Deniz Piyadesi dâhil olmak üzere önemli miktarda deniz gücünü Ortadoğu'ya konuşlandırdı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli