Kürdistan petrolü için ‘son aşama’ açıklaması

03-05-2023
Etiketler Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani Kürdistan Petrolü Anlaşma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Kürdistan petrolünün yeniden ihraç edilmesi konusunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile son aşamaya geldiklerini ifade etti.

“Anlaşmanın önümüzdeki birkaç günde tamamlanmasını umuyoruz” diyen Abdulgani, son aşamanın petrol gelirleri ve mali hesaplarla alakalı olduğunu kaydetti.

Kürdistan petrolünün ihraç edildiği boru hattının deprem dolayısıyla hasar aldığını aktaran Abdulgani, hattın onarım çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kürdistan Bölgesi ve Iraklı heyetlerin Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı’ndan ihracatı konusunda ortak bir noktaya varmak amacıyla birkaç görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Irak Petrol Bakanı, “Günlük 400 bin varil petrolün ihraç edilmesi için Kürdistan Bölgesi ile anlaşmaya varıldı” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı ise mahkemenin Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatını durduğunu açıklamıştı.

Erbil ve Bağdat heyetleri arasından yapılan bir dizi görüşme neticesinde taraflar, Kürdistan petrolü ihracatının tekrar başlaması konusundan 4 Nisan’da anlaşmaya varmıştı.

Kürdistan petrolü ihracatının durdurulmasının Kürdistan Bölgesi ve Irak’a aylık maliyeti 800 milyon doları geçiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.