Jenan Musa: Şifa Gerdi gazeteciliği ile hafızalarımızda kalacak

25-02-2022
Etiketler Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Janan Musa Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nün ilk sahibi Lübnanlı gazeteci Jenan Musa, “Koronavirüs salgını döneminde de Şifa Gerdi Ödülünün veriliyor olması büyük mutluluk. Evet, çevrimci yapılıyor tören ama bu da Rûdaw’ın kaybettiği gazetecisine gösterdiği saygı ve anısına bağlılığını gösteriyor” dedi.

Rûdaw’ın tanınan yüzü ünlü gazeteci Şehit Şifa Gerdi anısına düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü verilen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nün sahibi BBC’den Lyse Doucet oldu.

Ödül bu yıl pandemi ve koşullar nedeniyle online gerçekleştirilen yayın ile duyuruldu.

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü 2019 sahibi Al-Aan TV muhabiri Jenan Musa, üç yıl önce bugün gurur duyduğu bir ortamda, Suriye ve Lübnan’da yaptığı çalışmalar nedeniyle bu ödülü aldığını hatırlattı.

Musa, “O günü iki yönden hiç unutmuyorum. Bir yandan Şifa Gerdi hayatını kaybetmiş olduğu için hüzünlüydüm, bir yandan da bu değerli ödüle layık görüldüğüm için gururluydum. Bu ikilem her yerde var. 2017 yılında Rakka’ya ulaşan ilk gazetecilerden biri olduğum için çok mutluydum. O gün en tehlikeli kentlerden birinin kurtarılması için başlatılan operasyonu takip edecektim. Ama bir yandan da kendi kendime, ‘buradan gitmelisin’ diyordum” dedi.

Son iki yıldır koronavirüs pandemisinin dünyayı sardığını, binlerce insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini anlatan başarılı gazeteci, “Ama bir yandan da 2021 hayatımın en güzel yılıyıd. Çünkü düzel evladım Rayan doğdu. Charles Dickens'ın dediği gibi, ‘en düzel an ama en kötü andı’. Bir umut baharı ama aynı zamanda kara bir kıştı” diye belirtti.

Musa, Şifa Gerdi şehit oldu ama o kabiliyeti, programları ve gazeteciliğe sıcak bağlılığı ile hafızamızda kalacak. Koronavirüs salgını döneminde de Şifa Gerdi Ödülünün veriliyor olması büyük mutluluk. Evet, çevrimci yapılıyor tören ama bu da Rûdaw’ın kaybettiği gazetecisine gösterdiği saygı ve anısına bağlılığını gösteriyor. Özellikle bu dönemde, gazetecilerin savaş ve şiddet tehlikesi altında oldukları bir dönemde” ifadelerini kullandı.

Janan Musa, ödüle layık görülen  Lyse Doucet’i de tebrik etti.

Lyse Doucet kimdir

Kanadalı 63 yaşındaki gazeteci Lyse Doucet, İngiliz BBC televizyonunun tanınan simalarından biridir. Savaşın ön saflarında yaptığı yayınlarla tanınıyor. 

Lyse Doucet, 1983 yılından beri gazetecilik yapıyor. Yaklaşık 40 yıllık gazetecilik hayatında dünyanın farklı ülkelerinde siyasi krizler, savaş ve çatışma alanlarında görevyaptı. 1999’dan beri BBC’de çalışmaya başladı. 

Asya, Batı Afrika ve Ortadoğu’da bir çok bölgede görev yapan Doucet, Suriye krizi ve hükumet ile muhalif gruplar arasındaki çatışmaları yerinde takip etti.

Arap Baharı’nın başlamasından bu yana, yani 2021’den sonra, Mısır, Tunus ve Libya’da görev yaptı.

İnsanların yaşadığı acıları dünyaya duyurmak, Doucet’in bu ödüle layık görülmesinin en büyük nedenlerinden biri oldu.

BBC muhabiri Lyse Doucet, dünyanın tanınan başarılı gazetecilerinden biri olarak sayılıyor.

Ödülün diğer sahipleri

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü 2019 yılında Al-Aan TV muhabiri Jenan Musa’ya, 2020 yılında CNN International muhabiri Arwa Damon’a ve 2021 yılında da İngiliz Sky News muhabiri Alex Crowford'a verildi.

Şehit Şifa Gerdi

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007 - 2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sunumunda, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli