Fransa Senatosunda 'Kürt ve Iraklı kadınlar' konulu konferans

2 saat önce
Etiketler Fransa Senatosu Irak Kürt Kadın konferansı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Fransa Senatosu'nda "Iraklı Kadınlar: Bağlılık, Direniş ve Özgürlük Arasında" adıyla bir konferans düzenlendi. Konferansa Kürdistan Bölgesi hükümeti, Irak, Fransa'dan temsilciler ve çok sayıda genç katıldı.

Vision Education İdari Direktör Yardımcısı Zeyneb Xelil, "Kürt ve Iraklı kadınlar, birçok zorluğa rağmen eşi benzeri görülmemiş bir direniş gösterdiler. Onlar, eğitim, insan hakları ve özgürlük adına birçok harekete öncülük ederek çok sayıda gelişmenin kıvılcımı oldular" dedi.

Konferansta, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve diplomatik durumuna ilişkin bir çalışmanın sonuçları sunuldu.

18 aylık çalışma Fransız Irak Araştırma Merkezi tarafından yürütüldü ve Vision Education tarafından finanse edildi.

Fransız Araştırma Merkezi'nin Irak direktörü Adıl Baxewan şunları söyledi:

“Bu çalışmanın en güçlü bulgularından birinin, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki partilerin büyük çoğunluğunun kadınları sadece yasal çerçevelere cevap vermek için bir dekorasyon olarak kullandığını göstermesidir diyebilirim. Çünkü kanunlar, kadınlara yönelik baskılara son verilmesini ve Batı toplumlarına yüzünü dönmesini, kadınlara nasıl ilerlemesi gerektiğini söylemelerini zorunlu kılıyor. Ama derinlerde, karakterlerinin ardındaki zihinlerde, kolektif hafızalarında kadının rolüne büyük ölçüde inanmıyorlar. Tam tersine teoride kadına üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf muamelesi yapıyorlar.”

Çalışmada kadınların işgücü piyasasında ve siyasi katılımda karşılaştığı zorluklar tartışılıyor.

Kadınlar işgücü piyasasındaki zorlukları şu şekilde anlattı: yüzde 41'i düzenli bir işe sahip değil, yüzde 33,7'si cinsel şiddetten korkuyor ve yüzde 30'u ailelerinin çalışmasına izin vermeyeceğini söylüyor.

Kadınların siyasete katılıma gelince: yüzde 35,6'sı erkeklerin iktidarı paylaşmak istemediğini, yüzde 25'i siyasi bilgisinin olmadığını ve yüzde 17'si ev içi sorumluluklarının siyaset ile ilgilenmesine engel olduğunu söylüyor.

Araştırmaya Irak genelinde 172'si Kürdistan Bölgesi’ndeki illerden olmak üzere toplam 679 kadın katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

 Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Fraksiyonu Başkanı Hasan Mecid

Irak'taki nüfus sayımında Kürtleri bekleyen tehlike: KDP'li yetkiliden uyarı!

Irak'ta 30 Ekim'e kadar sürecek nüfus sayımı için kayıt işlemleri başladı. KDP Fraksiyonu Başkanı Hasan Mecid, tartışmalı bölgelerde 140. Maddenin yerini alabileceği endişesiyle şehir dışında yaşayan Kerküklü Kürtlerin geri dönmesi çağırısında bulundu.