Xaneqin'de Kürt nüfusu tehlikede mi?: Geri dönün çağrısı yapılıyor

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler Xaneqin Kürt nüfusu Kürdistan Yurtsever Birliği Nüfus sayımı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) Xaneqin Büro Sorumlusu Hoşyar İsmail, Irak'ın Diyala ilinde yaklaşan nüfus sayımı öncesinde bölgeden göç eden Kürt vatandaşlarına geri dönme çağrısında bulundu. İsmail, 7 binden fazla Kürt'ün bölgeyi terk ettiğini ve bu süreçte 8 binden fazla ithal Arap'ın geldiğini söyledi.   

Rûdaw TV'de Hewar Celaleddin'in sunduğu öğle bültenine katılan Hoşyar İsmail, "Diyala ilindeki Kürt yerleşim bölgelerinden 7 binden fazla vatandaşımız Kürdistan Bölgesi'ndeki şehirlere göç etti" uyarısında bulunarak, nüfus sayımnda Kürtleri bekleyen tehlikeye dikkat çekti. 

"Bölgeye 8 binden fazla ithal Arap yerleşimcisi geldi"

Diyala ilinden göç eden Kürt vatandaşların, yaklaşan nüfus sayımı için bölgeye geri dönmeleri gerektiğini söyleyen Hoşyar İsmail Xaneqin, Celewla, Sadiye, Cebare, Qaretepe ve Mendeli gibi bölgelere 8 binden fazla ithal Arap yerleşimcinin geldiğini belirtti.

Yaklaşık bir milyon 800 bin kişinin yaşadığı Diyala ilinin 7 ilçe ve 19 nahiyeden oluştuğunu anımsatan İsmail, "Xaneqin ve Mendeli ilçeleri ile Celewla, Sadiye, Cebare ve Qaretepe nahiyeleri Kürt nüfusludur" diye konuştu.

Hoşyar İsmail, Kürtlerin 2003 öncesi, 2014'teki IŞİD saldırıları ve 16 Ekim 2017 olaylarından sonra üç aşama halinde Diyala'da yaşadıkları yerleri terk ederek Kürdistan Bölgesi şehirlerine yöneldiklerini ifade etti.

20 Kasım'da Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde genel nüfus sayımı yapılması planlandığını aktaran Hoşyar İsmail, Xaneqin ilçesi, Mendeli ve çevre nahiyeleri terk eden vatandaşlardan, sayım ve kayıt işlemleri için bölgeye dönmelerini ve nüfus sayımı için isimlerini kaydettirmelerini talep etti.

"bu sayımın 140. maddenin uygulanmaması için bir gerekçe oluşturmamalı"

İsmail, "Vatandaşlarımızın geri dönmesi bölgede nüfusumuzu artıracaktır, bu bizim ana taleplerimizden biri. Ayrıca, bu sayımın 140. maddenin uygulanmaması için bir gerekçe olarak kullanılmaması gerekiyor" dedi.

Irak'ta 1 Eylül'de başlayan sayım ve kayıt işlemlerinin Kürdistan Bölgesi'nde yarın başlayacağını hatırlatan İsmail, vatandaşların kayıt işlemleri için 22 günlük bir süreleri olduğunu söyledi.

Bu aşamada Xaneqin ilçesinde sayım ve kayıt sürecinin %75'i, Sadiye'de %95'i, Celewla'da %70'i tamamlandığını açıklayan KYB'nin Xaneqin Büro Sorumlusu, Irak Planlama Bakanlığı'nın talimatlarına göre Diyale'deki Kürdistani bölgelere gelen Arapların o yerin halkı olarak sayılacakları ve nüfus sayımında bu şekilde kaydedilecekleri uyarısında bulundu.

"Arazi sözleşmeleri feshedilebilir" 

İsmail, Diyala'daki Kürt çiftçilerin geri dönmemesi durumunda arazi sözleşmelerinin feshedilme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını vurguladı.

Bu nüfus sayımının, nüfus dağılımını belirlemenin yanı sıra vilayet bütçelerinin ve parlamento sandalye sayılarının belirlenmesinde de kullanılacağı belirtiliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli