Online Kürtçe kitap pazarı gittikçe gelişiyor

12-10-2021
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Kürtçe Kitap Nûbihar Yayınevi İstanbul
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Pandemi nedeniyle Türkiye’de Kürt kitapçıları ve yayınevleri online kitap alış verişine yöneliyor. Artık internet üzerinden Kürtçe kitap siparişleri gittikçe artıyor.

Yaklaşık 5 milyon Kürt'ün yaşadığı İstanbul, tüm yasak, engel ve siyasi baskılara rağmen, bir asrı aşkın süredir Kürt gazeteleri, dergileri, yayınevleri ve aydınlar için bir sığınak oldu.

Bazı Kürt yayıncılara göre, 2016-2019 yılları arasında, Çözüm Süreci’nin ardından yaşanan olağanüstü hal nedeniyle Kürtçe kitap ve edebi eserlerin yayımlanması ve satılmasında düşüş yaşadı. İstanbul'daki yayınevleri, pandeminin de işlerini olumsuz etkilediğini ancak son dönemde internet üzerinden Kürtçe kitaplar basıp okurlara ulaştıklarını belirtiyor.

Nûbihar Yayınevi Genel Müdürü Süleyman Çevik, mevcut duruma rağmen Kürtçe kitap ve eserlerin yayın ve alışverişinin 2019'dan itibaren arttığını söyledi.

Çevik, “Türkiye'de, özellikle İstanbul'da 1990-1991 yılından bu yana 30 yılı aşkın bir süredir Kürt yayınevleri Kürtler hakkında kitaplar yayınlıyor. Eskiye nazaran yayınlanan Kürtçe kitapların hem tür hem de nitelik olarak önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Son 2-3 yılda biraz teprenme oldu ve okurlar da kendilerini çözüm sürecinin ardından yaşanan atmosferden kurtardı. Bu nedenle şimdi durum geçmişe nazaran daha iyi. Satış ve dağıtım konusunda bazı ilerlemeler var. Eskiden kütüphanelerde Kürtçe kitaplar satılıyordu. Her şehirde kütüphaneler ve yayınevleri vardı. Ama artık internet sitelerinde kitap satışı başladı ve birçok internet sitesi artık Kürtçe kitap satıyor. Kürtçe kitapların çoğu artık kitapçılarda ve internet üzerinden satılıyor. Bizimkiler de öyle” dedi.

Medya Kitabevî veya Medya Kütüphanesi, İstanbul'da uzun yıllardır Kürtçe kitap ve dergi satan, dil, kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren Kürtçe kitapçılardan biri.

Medya Kitabevî çalışanı Hayriye Tanış da pandemi nedeniyle çalışmaları durgun hale gelmiş olsa da okuyucularına internetten kitap ulaştıklarını söyledi.

Tanış, “Bu hastalıktan önce neredeyse her cumartesi yazarlarımız için imza günleri düzenliyorduk. Söyleşi ve buluşma günleri düzenliyorduk ve iyi gidiyordu. İnsanlar gelip gidiyor ilişkiler gelişiyordu” dedi.  

2021 yılında yayınlanan Kürtçe kitapların istatistikleri henüz açıklanmasa da Türkiye'de yılda 300-350 civarında Kürtçe kitap yayınlanıyor. Bazı kaynaklara göre 2020 yılında Kürtçe 279 kitap basıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli