Kürt aydınlardan '2023 yılı ‘Yaşar Kemal Yılı’ olsun önerisine destek

03-10-2021
Abdulselam Akıncı
Yaşar Kemal
Yaşar Kemal
Etiketler Yaşar Kemal Van Arnês Köyü Şemsettin Bozkurt İhsan Colemêrgi Qahir Bateyi Xalid Sadînî
A+ A-

Van (Rûdaw) –  Kürt aydınlar, iş insanı Şemsettin Bozkurt'un, 2023'ün Kürt yazar “Yaşar Kemal Yılı” ilan edilmesi yönündeki önerisini olumlu karşıladı. Öner kabul edilirse Yaşar Kemal adına değişik etkinlikler yapılacak.  

Gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923’te Osmaniye’nin Hemite köyünde dünyaya geldi. Ancak ailesi, Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Arnês köyünden 1. Dünya Savaşı yıllarında göç ederek bu köye gitti.

Kürt olmasına rağmen tüm eserlerini Türkçe yazan Yaşar Kemal, romanları ile dünya çapında ses getirdi.

Vanlı iş insanı Şemsettin Bozkurt, Yaşar Kemal'e vefa adına 100'üncü yaş günü olan 2023 yılının Türkiye genelinde “Yaşar Kemal Yılı” ilan edilmesini önerdi.

Rûdaw’a konuşan Bozkurt, "2023'ün Yaşar Kemal Yılı ilan edilmesi yönündeki resmi talebimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ileteceğiz. O yıl farklı etkinliklerle Yaşar Kemal’in anılmasını istiyoruz” dedi.

Rûdaw’a konuşan bölgedeki Kürt aydın ve yazarlar da Bozkurt’un önerisini olumlu buldu.

Yazar Qahir Bateyi: Bu neriyi ve fikri yerinde görüyorum. Toplumun Yaşar Kemal'e sahip çıkması gerekiyor.

Yazar İhsan Colemêrgi: Bu fikri çok doğru ve yerinde buluyorum. Yaşar Kemal, sadece Türkiye'de değil dünyada tanınan bir aydın ve yazardır.

Yazar M. Xalid Sadînî: Maalesef Yaşar Kemal Kürtçe yazmadığı için onu Kürt bir yazar olarak sayamayız. Ama yine de 2023 yılı Yaşar Kemal yılı olsun. Kürdistan için, Türkiye için, uluslararası alan için geçerlidir. Ama yine de Kürt adı ile olmasını doğru bulmuyorum.

Bu öneri, Yaşar Kemal’in halen Arnês köyünde yaşayan akrabalarını da mutlu etti.

Yaşar Kemal’in akrabası Bedrettin İnci: Hepimiz çok mutlu olacağız. Arnês de, Van da bilsin. Hepimiz 2023’ün Yaşar Kemal yılı olmasını istiyoruz.

Yazarın akrabası Selahattin İnci: Yaşar Kemal dünyada tanınan bir yazardı. Tabi ki 2023’ün Yaşar Kemal yılı olmasını isteriz.

Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede vefat etti.

Cenazesi 2 Mart 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Hayatı boyunca şiir, öykü, roman, anı, röportaj, derleme, söyleşi, deneme, oyun, fıkra, makale ve senaryo gibi birçok edebi türde eser kaleme alan usta yazar, 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve 1 şiir kitabı miras bıraktı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli