Erbil (Rûdaw) - Almanya'nın Köln kentinde başta dil olmak üzere kültürel ve sosyal aktivitelerinin yapılacağı Uluslararası Kürt Dili Federasyonu bugün resmen açılacak. Kurucu üyelerden Fahmi Kakeyi, “Temel amacımız diasporada yaşayan Kürtlerin ana dillerini korumak ve önem vermektir” dedi.
Diasporada yaşayan Kürtlerin, ana dillerinin korunması ve daha fazla önem vermesi adın Almanya'nın Köln kentinde bugün Uluslararası Kürt Dili Federasyonu’nun açılışı yapılacak.
Rûdaw’a konuşan Kurucu üye Xunaw Haco, federasyon bünyesinde Kürtçe dilinde uzman 80 kişinin çalışacağını, federasyonun çalışmalarını idari anlamda yürütmek için 10 kişinin merkez yürütme üyesi olarak seçileceğiniz söyledi.
Xunaw Haco bugün Almanya'nın Köln kentinde saat 16:00'da federasyonun resmi bir şekilde açıklanacağını duyurdu.
Almanya'da yaklaşık 1,2 milyondan fazla Kürt yaşadığına dikkat çeken Haco, diasporadaki Kürtlerinin ana dillerinin korunması için ciddi bir çaba sarf edildiğini söyledi.
Ayrıca Alman hükümetinin Kürt dilini korumaya destek verdiğini vurgulayan Hajo, aileleri çocuklarını Kürtçe öğrenmeye teşvik etmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Uzun yıllar Almanya'da Kürtçe öğretmeni olarak görev yapan Xunav Haco, "İsveç, ana dilin korunması konusunda dünyadaki en iyi modellerden biri diyebiliriz. Diğer Avrupa ülkelerinin de bu modeli uygulamasını arzuluyoruz" diye konuştu.
Rûdaw’a konuşan Uluslararası Kürt Dili Federasyonu Kurucu üyelerinden Fahmi Kakeyi, “Uzun süredir federasyon üzerinde çalışıyoruz, dolayısıyla Avrupa ülkelerinde Kürt öğretmen ve öğrencilerin istatistiklerini topladık. Federasyonun giderleri konusunda Kürdistan Hükümeti Eğitim Bakanlığı’ndan yardım ve destek sözü aldık. Avrupa genelinde 500 Kürtçe öğretmeni bu alanda hizmet vermeye hazır" dedi.
İsveç'in, tüm ulusların ana dillerini koruma konusundaki öncü rolüne dikkat çeken Kakeyi, "İsveç'te anadilde eğitime 60 yıldır önem veriliyor. Ana dilde eğitim uygulaması seçmeli olarak sürdürülüyor. Anadil eğitimi zorunlu hale getirilmeli çünkü bazı ebeveynler çocuklarının Kürtçe öğrenmesi takdirde diğer dilleri öğrenmeyecek gibi bir endişeleri var, ancak bunun tersi doğru" diye konuştu.
Kakeyi, “İsveç'te şu anda yaklaşık 16 bin öğrenci ilkokulda anadilinde eğitim görüyor, bu da eğitim alma hakkına sahip olanların yaklaşık yüzde 49'unun anadilinde eğitim aldığı anlamına geliyor. Geçen yıla göre yüzde 7 düşüş yaşandı” şeklinde konuştu.
Kakeyi bunun sebebini mevcut sağ hükümetinin ülkede anadil eğitimine yeterince destek vermemesine bağladı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın