ABD: Hizbullah, İsrail'e yönelik terör saldırılarına son vermeli

1 saat önce
Rûdaw
Etiketler Matthew Miller İsrail Hizbullah ABD Dışişleri Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah’ın bölgedeki gerginliği daha da tırmandırmak istemiyorsa İsrail’e karşı saldırılarına son vermesi gerektiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Lübnan’daki gelişmeler ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın açıklamaları hakkında konuştu.

Matthew Miller, "Nasrallah İsrail genelindeki terör saldırılarına son verirse size garanti ederim ki bunu yaparsa, İsrail'in itidalli davranması için gereken adımları atarız. Sonuç olarak, onlar (Hizbullah) terör saldırılarına son vermiyor" dedi.

Miller, "Dolayısıyla Hizbullah sınır ötesindeki terör saldırılarına devam ettiği sürece, İsrail de her ülke gibi kendini savunmak için askeri eylemde bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

Sözcü Matthew Miller şunları söyledi:

"Bizim tüm taraflara ısrarla vurguladığımız şey, çatışmanın tırmanmaması, kontrolden çıkıp hiçbir tarafın çıkarına olmadığını düşündüğümüz bir savaşa dönüşmesine izin vermemeleri ve en nihayetinde Gazze'de sükûneti sağlayacak bir ateşkes sağlamaya çalışmalılar."

Antony Blinken’den çağrı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan’da peş peşe yaşanan ve Hizbullah'ın İsrail'i suçladığı cihaz patlamalarının ardından, Ortadoğu'da tarafların “gerilimi tırmandırıcı herhangi bir eylemde bulunmaması” çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile Paris'te yaptığı görüşmenin ardından konuşan Blinken, “Fransa ve ABD, genel olarak Ortadoğu ve özelinde Lübnan söz konusu olduğunda itidal çağrısında bulunma ve gerilimi azaltma konusunda hemfikir” dedi.

Blinken, uluslararası toplumun İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı sona erdirmek üzere Gazze'de bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varmak için çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde bunun özellikle önemli olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Gazze'de ateşkesin bitiş çizgisini aşması için çalışmaya devam ediyoruz. Bunun hem mümkün hem de gerekli olduğuna inanıyoruz. Ancak bu arada herhangi bir tarafın bunu zorlaştıracak herhangi bir tırmandırıcı eylemini de görmek istemiyoruz” dedi.

Nasrallah: İsrail’in saldırıları bir savaş ilanıdır

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail’in son iki gündür düzenlediği saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu söyleyerek, "İsrail kırmızı çizgileri aştı" dedi.

Hizbullah lideri Nasrallah yaptığı açıklamada  "İsrail’in (son iki gündür) düzenlediği saldırılar Lübnan halkına karşı bir savaş ilanıdır" diye konuştu.

Nasrallah'ın konuşması sırasında Beyrut'ta  İsrail jetlerinin sesleri duyuldu.

Salı ve Çarşamba günü gerçekleşen saldırıları "katliam" olarak niteleyen Nasrallah 4 binden fazla pager dağıtmış olduklarını vurguladı.

Hizbullah lideri Lübnan'daki direniş tarihinde büyük bir darbe almış olduklarını kabul ederken bu saldırıların Hizbullah'ın yıkılmasına neden olmayacağının altını çizdi.

“Şartlar ve olanaklar ne olursa olsun Gazze'ye destek için direnişin durmayacağını” söyleyen Nasrallah Gazze'deki savaş bitene kadar Lübnan cephesinin süreceğini söyledi.

Hizbullah'ın üst kademesinin pager'ın patlayan modelini kullanmadığını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli