İranlı akademisyen Dr. Zibakalam: Bölgedeki çatışmalar ABD seçimlerine kadar sürebilir

2 saat önce
Zana Kayani
Etiketler Sadık Zibakalam İran Ortadoğu İsrail Hizbullah ABD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İranlı akademisyen Dr. Sadık Zibakalam, Ortadoğu’daki çatışmaların ABD seçimlerine kadar sürebileceğini belirtti. Zibakalam, İran’ın ateşkesten yana olduğunu, ancak İsrail’in çıkarları doğrultusunda savaşı sürdürdüğünü vurguladı.

Rûdaw TV’de Zana Kayani'nin sunduğu haber bültenine katılan İranlı akademisyen Dr. Zibakalam, Tahran yönetiminin bölgede devam eden savaşı sınırlandırmak ve kapsamlı bir ateşkes sağlamak istediğini belirtti.

Zibakalam, İsrail’in Lübnan’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda, Hizbullah’ın yüzlerce üst düzey yetkilisi ve komutanının öldürdüğünü anımsatarak, “Bu durum Hizbullah’ın askeri gücünü zayıflattı. Hizbullah’ın yeniden organize olabilmesi için zamana ihtiyacı var” dedi.

Bundan önce İsrail’in elde ettiği zaferlerin kendisine ve bölgeye barış ve istikrar getirmediğini savunan Dr. Zibakalam “İsrailli yetkililere, özellikle Başbakan Binyamin Netanyahu ve çevresindeki radikal gruplara yönelik bir soru sormak istiyorum, İsrail’in 76 yıl boyunca elde ettiği zaferler, ülkeye barış ve istikrar getirdi mi?" sorusunu yöneltti.

İsrail’in geçmişte ‘Altı Gün Savaşı’nda’ Mısır, Ürdün ve Suriye ordularını yendiğini, Sina Çölü ve Gazze’yi kontrol ettiğini hatırlatan Zibakalam, tüm bu zaferlerin İsrail'e barış getirmediğini vurguladı. 

Zibakalam “İsrail şu an için savaşı durdurmak istemiyor, çünkü savaşın devam etmesi Netanyahu'nun çıkarına hizmet ediyor, anacak ABD'nin Netanyahu hükümetine barış ve ateşkes ilan etmesi için baskı yapma ihtimali var” değerlendirmesinde bulundu.

“Netanyahu, ABD seçimlerine kadar savaşı uzatma ihtimali var”

Bölgedeki savaşın ABD seçimlerine kadar devam etme olasılığından bahseden Zibakalam, “Natanyahu ve radikal İsraillerin ABD seçimlerinde Trump’ın kazanmasını umuyor, çünkü bu kazanımın İsrail'in elini güçlendireceğine inanıyorlar” ifadelerini kullandı. 

İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 1217 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli