
Başkan Neçirvan Barzani'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşmeleri
Paris (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Geçici Başkanı Ahmed Şara’nın, Başkan Neçirvan Barzani’ye, Türkiye’de barış süreci ve Suriye’de siyasi uzlaşı için gösterdiği çabalar nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin, Paris ziyareti kapsamında Élysée Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.
Görüşme öncesinde, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye konuştu ve iki lider arasındaki görüşmenin önemine dikkat çekti.
Hariri, “Paris ziyareti, Cumhurbaşkanı Macron’un daveti üzerine gerçekleşiyor. Bu ziyaret, Antalya’da yapılan bir dizi görüşmenin ardından geldi ve Kürdistan Bölgesi’nin bölgede önemli bir siyasi rol oynadığını gösteriyor” dedi.
“Fransa Barzani’nin görüşlerine büyük değer veriyor”
Fevzi Hariri, Barzani’nin bölge liderleri ve dünya liderleri tarafından güvenilir bir isim olarak görüldüğünü vurgulayarak, “Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bölge liderleriyle görüş alışverişinde bulunuyor. Bu nedenle bu görüşme önemli. Fransa da Barzani’nin görüşlerine büyük değer veriyor” diye konuştu.
Hariri, “Kürtler ve Türkiye devleti arasında bir barış süreci var. Suriye’deki değişimler ve Rojava Kürtleri ile Suriye’nin yeni yönetimi arasında bir proje mevcut. Kürdistan Bölgesi Başkanı bu süreçlerde çok olumlu bir rol oynadı” ifadelerini kullandı.
Barzani’nin, DEM Parti ve PKK ile yürütülen doğrudan veya dolaylı görüşmelerde görüşlerin iletilmesi konusunda aktif rol oynadığını ifade eden Heriri, “Ayrıca Rojava ile Ahmed Şara ve yönetimi arasındaki görüşmelerde de tarafları birbirilerine yakınlaştırmada önemli bir rolü oldu” dedi.
Ahmed Şara ve Erdoğan ile görüşme
Hariri, Barzani’nin Suriye’deki yeni yönetimle Rojava’daki Kürt güçleri arasında diyalog kurulmasına katkıda bulunduğunu belirterek, “Antalya’daki Diplomasi Forumu kapsamında Ahmed Şara ile yapılan görüşmelerde, kendisi Barzani’ye bu olumlu tavrı nedeniyle teşekkür etti. Aynı şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Barzani’nin Türkiye’deki süreçle ilgili çabalarını övdü” dedi.
Bölgedeki istikrarın Kürdistan Bölgesi’ne ekonomik, siyasi ve diğer alanlarda olumlu yansımaları olacağını vurgulayan Hariri, “Bölgedeki tüm ülkeler, Suriye’nin yeni liderinden somut adımlar bekliyor. Fransa da aynı beklentide. Macron için Barzani’nin görüşleri çok önemli” diye ekledi.
Kürtlerin temsili ve anayasa süreci
Hariri, Suriye’deki yeni süreçte Kürtlerin doğrudan yer alması gerektiğini söyledi.
Yeni anayasa hazırlanırken Kürtlerin gerçek bir temsilciyle sürece katılması gerektiğini ifade eden Hariri, “Kürtler, Suriye’nin birleştirilmesi için atılacak adımlarda mutlaka yer almalı. Macron’un da bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor. Fransa dahil diğer ülkeler, Kürtlerin ve diğer azınlıkların, Hristiyanlar ve Dürzilerin haklarının korunması için Suriye’ye baskı yapıyor” diye konuştu.
“Kürtler Suriye’nin asli vatandaşlarıdır”
Rûdaw muhabirinin Ahmed Şara’nın demokratik bir sistem kurma ve Kürtlerin haklarını tanıma konusundaki niyetine ilişkin sorusuna Hariri, Şara’nın açıklamalarına dayanarak yanıt verdi.
Hariri, Şara’nın Kürtleri Suriye’nin asli vatandaşları olarak gördüğünü ve huzurlu, güvenli bir yaşam hakları olduğunu söylediğini aktardı.
Şara’nın, “DSG ile anlaşsak da anlaşmasak da Kürtler bu ülkede hak sahibidir” dediğini belirten Hariri, ister DSG veya Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) olsun Kürt siyasi hareketinin Şam’da doğrudan rol alması gerektiğini vurguladı.
“Kürtler ulus olarak tanınmalı”
Kürtlerin vatandaşlık haklarının mı yoksa bir ulus olarak mı tanınacağı sorusuna Hariri, Şara’nın demokratik bir Suriye’de herkesin eşit olacağı görüşünü savunduğunu, ancak Kürtlerin ulusal kimlik hassasiyetinin daha güçlü olduğunu ifade etti.
Hariri, “Şara, ‘Biz Suriyeliyiz ve herkes eşittir’ diyor. Eğer gerçekten herkes eşitse, bizim için bir sorun yok. Ancak Kürtlerin ulusal kimliği ve siyasi bir güç olarak rolleri tanınmalı” dedi.
Kürtlerin coğrafi ve siyasi gerçekliği
Fevzi Hariri, Suriye’deki Kürt coğrafyasının Irak’takinden farklı olduğunu hatırlatarak, Rojava’daki demografik yapının karmaşıklığına dikkat çekti.
“Irak Kürdistanı’nda nüfusun yüzde 99’u Kürt, ancak Rojava’da farklı milletler bir arada yaşıyor. Bu yüzden herkesin razı olacağı bir sistem kurulmalı” diyen Heriri, Kürtlerin haklı taleplerini desteklediklerini ve bu mesajın Şara’ya ulaştığını belirtti.
Hariri, Neçirvan Barzani’nin, Kürtlerin bir ulus ve siyasi güç olarak tanınması gerektiği mesajının da Şara’ya iletildiğini ekledi.
Hariri, 1970’te Merhum Mele Mustafa Barzani’nin Bağdat yönetimiyle yaptığı 11 Mart Anlaşması’nı hatırlatarak, “O dönemde sloganımız ‘Irak için demokrasi, Kürdistan için özerklik’ti. Ancak demokrasiye inanmadığımız için özerklik talep ettik. Suriye’deki durum farklı, ama Kürtlerin siyasi rolü olmazsa olmaz” dedi.
Fevzi Hariri, tüm halkların haklarının korunduğu bir Suriye için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın