Haşdi Şabi komutanı: ABD ve İsrail Irak'a saldıracak

3 saat önce
Etiketler Haşdi Şabi Irak İsrail Lübnan Hizbullah ABD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran destekli şii Haşdi Şabi örgütünün üst düzey komutanı, Irak'ın yakın zamanda İsrail ve ABD’nin saldırılarına maruz kalabileceğini öne sürerek, "Irak artık bölgedeki savaşın bir parçası" dedi.

Irak Savunma Bakanlığı'ndaki Haşdi Şabi Komutanı Abdurrahman Cezairi, bugün Rûdaw’ın öğle bültenine katılarak ülke ve bölgedeki olayları değerlendirdi.

Irak'ın Lübnan'daki olaylar karşısındaki tutumundan bahseden Cezairi, "Irak hükümeti siyasi bir açıklama yaparak sadece olaya atıfta bulundu. Irak’taki dini mercilerin ve siyasi liderlerin açıklamaları da Lübnan hükümetine gıda yardımı yönündeydi. Yapılan tüm açıklamalar siyasi nitelik taşıyor" dedi.

"ABD güçleri, Irak’taki bazı stratejik yerlere saldıracak"

Hizbullah’tan sonra Haşdi Şabi'nin hedef alınma ihtimalinin uzak olmadığını belirten Cezairi, "Ön istihbarat bilgileri var. İlk kez saygın kanalınıza açıklıyorum, birkaç saat önce bilgi geldi. ABD güçleri bazı stratejik yerlere saldıracak. Belki Haşdi Şabi liderlerine veya Basra vilayetindeki bazı yerlere, altyapıya, hatta Dora rafinerisine saldırı olabilir. Bu rafineri, Bağdat ve diğer vilayetlere yakıt sağlıyor" açıklamasında bulundu.

Bölgedeki savaşı yayma çabaları olduğunu ifade eden Cezairi, "ABD ve Siyonist yapının mesajları saldırı tehdidi taşıyor. 48 saat önce Enbar’daki Ayn el-Esed Üssü’nde ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Erbil'de bulunan Harir Üssü’nde tatbikat yapıldı. Savaşı genişletme çabaları var" dedi.

Haşdi Şabi Komutanı, İsrail'in çok gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğunu, ne Irak hükümetinin ne de Irak'taki İslami Direniş’in bu ileri teknolojiye sahip olmadığını söyledi.

Irak’ın bölgedeki savaşın bir parçası olduğunu belirten Cezairi, "Irak, savaşın belirleyici bir parçasıdır. Irak hükümeti askeri anlamda katılmama görüşünde, ancak bugün Direniş (Irak’taki İsrail ve ABD karşıtı çeşitlı örgütler) tehdit içeren açıklamalar yapıyor. Bölge ve Haşdi Şabi komutanlarına ulaşan bilgilere göre, şu an sınır bölgeleri tehdit altında" diye konuştu.

"İsrail, Irak'ta bulunan bazı gruplara saldırabilir"

Cezairi, "İsrail, İran, Irak, Suriye ve Lübnan arasında bir iletişim ve bağlantı ağı olduğunu biliyor. Belki İslami Direniş'in bir parçası olan Nuceba, Hizbullah Ketibesi ve Asaib gibi bazı silahlı gruplar bombalanacak" ifadelerini kullandı.

“ABD, Haşdi Şabi'nin bazı önemli noktalarını bombalayacak. Daha önce de bu bombardımanı yaptı" diyen Cezairi, “Önümüzdeki günlerde Haşdi Şabi'nin bazı yerlerinin hedef alınması uzak bir ihtimal değil. İsrail, Irak ve İran'ı savaşa sokmak istiyor" dedi.

Ne olmuştu?

İsrail, 27 Eylül Cuma günü Beyrut'ta Şii nüfusun çoğunlukta olduğu ve Hizbullah'ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye bölgesini çok sayıda hava saldırısıyla hedef aldı.

Lübnan medyası, savaş uçaklarının ağır bombalarla gerçekleştirdiği saldırıları, 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaştan bu yana Beyrut'un maruz kaldığı en ağır hava bombardımanı olarak niteledi.

İsrail hava saldırıları, Beyrut'un Dahiye bölgesinde 6 binayı yerle bir etmişti.

Şiddeti Beyrut'un birçok bölgesinde hissedilen hava saldırıları, gece boyunca devam etmiş ve binlerce ailenin bölgeden kaçmasına yol açmıştı.

Saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve bazı üst düzey komutanlar da öldürülmüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli