Çin Çevre Bakanlığı’ndan Rûdaw’a: Karbondioksit emisyonlarını 10 yılda 500 milyon ton azalttık

16-09-2023
Etiketler Çin Liu Bingjiang Karbondioksit İklim Ekoloji
A+ A-

Pekin (Rûdaw) – Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı yetkilisi Liu Bingjiang, ülkesinin kömür tüketimini ve karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik uzun vadeli bir plan yaptığını belirterek, "100 milyondan fazla köylü temiz ve yenilenebilir enerjiden yararlanıyor" dedi.

Rûdaw Pekin Temsilcisi Mehdi Ferec’e konuşan Çin Halk Cumhuriyeti Ekoloji ve Çevre Bakanlığı Atmosferik Çevre Bölümü Başkanı Liu Bingjiang, “Geçtiğimiz 10 yılda pek çok değişiklik yaparak 500 milyon ton karbondioksit emisyonunu azalttık. Bunun atmosfer ve iklim değişikliği üzerinde olumlu etkisi olacaktır. Çin'in kömür tüketimini daha da azaltmak için uzun vadeli planları var" diye konuştu.

 Çin’in dünya çapında temiz ve yenilebilir enerji üretiminde ilk sırada yer aldığını belirten Bingjiang bunun hızla kömür tüketiminin yerini aldığını söyledi.

Çin'de temiz enerji üretimi 2003 ile 2013 arasındaki yüzde 19,1 iken, 2013 ile 2023 arasında yüzde 60,5 arttı.

Bingjiang, "Çin'in kırsal kesimlerinde 37 milyon hane artık ısınma, aydınlatma ve günlük işler için kömür yerine temiz enerji kullanıyor. Çin, kırsal kesimde 100 milyondan fazla insanın temiz enerjiden faydalanmasını sağladı” diye aktardı.

Dünya Bankası'nın 2022 raporuna göre Çin, dünyadaki karbondioksit salınımının yüzde 27'sini sahip ülkesi ve çevre kirliliği açısından dünyada 13'üncü sırada yer alıyor. Ancak Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı'na göre Çin, 10 yıllık bir plan kapsamında listeden çıkarılabilir.

Bakanlığın verilerine göre ülkede 13 milyondan fazla elektrikli araç bulunuyor; bu da dünyadaki elektrikli araçların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturuyor.

Çin'in 10 yıllık eylem planı kapsamında 300 milyon ton kömür üretme kapasitesine sahip 400 bin yerli kömür madeni kapatıldı. Pekin tek başına 30 milyon ton kömür üretebilirken şu anda sadece 1 milyon ton üretiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli