ÇİN’E RESMİ ZİYARET - Şi Cinping, Beşar Esad ile bir araya geldi

22-09-2023
Etiketler Çin Beşar Esad Resmi ziyaret Suriye
A+ A-

Haber Merkezi - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bu gün mevkidaşı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

Devlet haber ajansı Şinhua, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bugün, Çin'in doğusunda bulunan Zhejiang eyaletinin başkenti Hangzhou'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldiğini bildirdi.

AFP’nin Çin’in resmi yayın kuruluşu CCTV'den aktardığına göre Şi, Esad'a "Bugün, ikili ilişkiler tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu ortaklaşa duyuracağız” dedi ve "İstikrarsızlık ve belirsizlikle dolu uluslararası bir durumda Çin, Suriye ile birlikte çalışmaya devam etmeye, birbirini sıkı bir şekilde desteklemeye, dostane iş birliğini teşvik etmeye ve uluslararası adaleti ortaklaşa savunmaya isteklidir" diye ekledi.

Şi, iki ülke arasındaki ilişkilerin "uluslararası değişimlerin testinden geçtiğini” belirterek “İki ülke arasındaki dostluk zamanla pekişti” diye konuştu.

“Esad'ın Ortadoğu dışında ziyaret ettiği az sayıdaki ülkeden biri”

Çin, yarım milyondan fazla insanın öldüğü, milyonlarca insanın yerinden olduğu, Suriye'nin altyapısı ve sanayisini harabeye çeviren iç savaşın 2011'de başlamasından bu yana Esad'ın Ortadoğu dışında ziyaret ettiği az sayıdaki ülkeden biri.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin ilişkileri "yeni bir seviyeye" taşıyacağını bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning Salı günü verdiği brifingde, "Çin ve Suriye'nin geleneksel ve derin bir dostluğu var. Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ziyaretinin iki ülke arasında karşılıklı siyasi güveni ve çeşitli alanlardaki iş birliğini daha da derinleştireceğine inanıyoruz” demişti.

Esad'ın ziyareti 2004 yılından bu yana Çin'e yaptığı ilk ziyaret. Analistler Esad’ın ziyarettte yeniden yapılanma fonlarına odaklanmasını bekliyor. Ziyaret aynı zamanda Çin'in Ortadoğu'daki nüfuzunun artmasıyla da bağlantılı.

Bu yıl Pekin, bölgesel rakipler olan Suudi Arabistan ve İran'ın yeniden diplomatik ilişki kurmaya karar verdiği anlaşmaya aracılık etti.

Bu yumuşamayı, Mayıs ayında Suudi Arabistan'da yapılan bir zirvenin ardından Suriye'nin Arap Birliği’ne dönüşü izledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli