Haber Merkezi- ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü yaptığı açıklamada Çin yönetimiyle son ayların en üst düzey görüşmelerini gerçekleştirdiğini belirterek Pekin'in ekonomik çalkantılarla boğuşurken Tayvan'ı işgal ihtimalinin azaldığını söyledi.
Biden, Yeni Delhi'deki yıllık G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2 numaralı ismi Çin Başbakanı Li Qiang ile görüştüğünü söyledi. Görüşmeler, Biden ve Xi'nin geçen yıl Endonezya'daki G20'de konuşmalarından bu yana geçen yaklaşık 10 ay içinde iki güç arasında gerçekleşen en üst düzey toplantı oldu.
Sürpriz görüşme
Reuters'ın haberine göre Mart ayında ülkenin iki numaralı koltuğuna oturan Çin Başbakanı Li Qiang, Xi'nin yerine dünya liderlerinin bir araya geldiği toplantıya katıldı. İki liderin G20'de görüşmesi beklenmiyordu ancak zirvelerde planda olmayan karşılaşmalar ve sohbetler sıkça yaşanıyor.
Biden gazetecilere verdiği demeçte "Ekibim, personelim hala Başkan Xi'nin adamları ve kabinesiyle görüşüyor. Bugün Hindistan'daki iki numaralı kişisiyle görüştüm. Hiç de çatışmacı değildi" şeklinde konuştu.
Biden Çin'in ekonomik durumunu bir "kriz" olarak nitelendirerek emlak sektöründeki sorunlara ve yüksek genç işsizliğine atıfta bulundu.
80 yaşındaki Demokrat, ekonomi ve enflasyon konusundaki tutumunun seçmenler için temel bir endişe kaynağı haline geldiği 2024 başkanlık seçimlerine doğru ilerliyor. ABD ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,1 oranında büyüdü. Merkez bankacıları enflasyonu tekrar hedeflenen seviyelere çekmek için faiz oranlarını keskin bir şekilde artırdı.
Emlak krizi
Ağustos ayı ticaret verileri, Çin'in ihracat ve ithalatındaki düşüşün daraldığını gösterirken, politika yapıcılar talebi canlandırmaya ve deflasyonu önlemeye çalışıyor. Li, Çin'in 2023 büyüme hedefi olan yaklaşık yüzde 5'e ulaşması gerektiğini söyledi, ancak bazı analistler kötüleşen emlak çöküşü, zayıf tüketici harcamaları ve düşen kredi büyümesinin daha düşük büyüme anlamına gelebileceğini düşünüyor.
Tayvan yorumu
Biden, Çin'in üzerinde hak iddia ettiği Tayvan adası da dahil olmak üzere uluslararası sürtüşmelerde tansiyonu düşürmek için Çin ile iletişimi açık tutmaya çalıştı. Biden Çin'in ekonomik sıkıntılarıyla ilgili olarak "Bunun Çin'in Tayvan'ı işgal etmesine neden olacağını sanmıyorum. Aslına bakarsanız tam tersi Çin işgal için yeterli güce sahip değil" ifadelerini kullandı.
Çin'in iPhone yasağı
Biden, ABD'yi bölgeden çekilmeye niyeti olmayan bir Pasifik gücü olarak tanımladı. Biden ayrıca Çinli yetkililerin iPhone'lara koyduğu yasağı dile getirdi ve Çin'in bu son hamleyla ticarette oyunun bazı kurallarını değiştirmeye çalıştığını belirtti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın