Kopenhag (Rûdaw) – Dünyanın üçüncü en zengin ve mutlu ülkesi Danimarka’da yaşayan Kürt diasporası, Kopenhag hükümeti tarafından sağlanan kolaylıklardan yararlanıyor mu?
Diaspora programının sunucusu Hemn Abdullah, Kopenhag'ı ziyaret ederek ülkedeki Kürt diasporasının önde gelen aktivistleri ile röportaj yaptı.
Danimarka'da Kürtler aktif ama güçlü değiller
38 yıldır Danimarka'da yaşayan ve Danimarka'daki Kürt davasının aktif isimlerinden biri olan Danimarka Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Adnan Ağacan, Kürtlerin Danimarka'da aktif olduğunu ancak çok güçlü olmadıklarını söyledi.
Adnan Ağacan, “37 yıl önce Danimarka’ya geldiğimde Kürt olduğumu söyledim. Kürt nedir dediler ama sanırım artık Kürtlerin kim olduğunu bilmeyen bir Danimarkalı kalmadı” dedi.
Ağacan, diasporada yaşayan Kürtlere serzenişte bulunarak, "Danimarkalı Kürtlerin siyasi faaliyetlerde aktif olması, milletvekilleri olması ve ülke siyasetinde etkili bir ses haline gelmesi gerekirdi" diye konuştu.
"Danimarka'daki Kürt diasporasının rolü büyük ve güçlü değil"
Deniz Berxudan Serinci, annesi ve babası Kürt ve Danimarka’da dünyaya geldi. Serinci Danca dilinde 11 kitabı var. Kürtçe ve Kürdistan haberlerini Danca yayınlayan bir web sitesinde çalışıyor.
Rûdaw’a konuşan Deniz Berxudan Serinci "Danimarka'daki Kürt diasporasının rolü büyük ve güçlü değil. Danimarka'da yaklaşık 50 bin Kürt yaşıyor. Daha önce üç Kürt Danimarka parlamentosunun üyesiydi ama artık önemi azaldı" dedi.
Danimarka'da yaşayan Kürtlerin sayısı 6 ila 70 bin arasında
Yaklaşık 40 yıldır Danimarka'da yaşayan Adnan Ağacan, Kürt diasporası hakkında şunları söyledi:
"Danimarka'da yaşayan Kürtlerin çoğu Anadolu Kürtleridir. 1960'lı yıllarda Danimarka'ya işçi olarak geldiler. Daha sonra ailelerini ve çocuklarını da getirdiler. Ancak Güney Kürdistan'daki Kürtler Kuzeydeki Kürtlerden sonra en büyüğü Irak-İran savaşından sonra Danimarka'ya göç ettiler Rojava Kürtleri IŞİD'in gelişinden sonra geldiler. Sayı olarak Rojhılatlı Kürtler Danimarka'daki sayıları en az olanlardır” ifadelerini kullandı.
Danimarka’daki Kürtlerin sayısına ilişkin resmi bir verinin olmadığını belirten Ağacan, "Genelde Danimarka'ya gelen Kürtleri Kürt olarak kayda geçmemişlerdir. Iraklı, İranlı, Suriyeli ve Türkiyeli olarak kayıt edilmişlerdir. Ancak resmi olmayan verilere göre Danimarka'daki Kürtlerin sayısı 60 bin ila 70 bin arasında" dedi.
“Danimarka'da Kürt çocuklarına Kürtçe öğretilmiyor”
Aktif bir kadın ve insan gelişimi eğitimcisi olan Mahabad Karim, sosyal medyada da aktif olarak kısa eğitici videolar hazırlayarak Kürtçe eğitimin daha iyi olmasına yardımcı oluyor.
Ülke dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahipken Danimarka'da yaşayan Kürt ebeveynlerin neden çocuklarına anadillerini öğretmedikleri hakkında, "Kürt çocukları herhangi bir Danimarkalı çocukla aynı mutlu yaşam şansına sahip. Çok farklı koşullara sahipler. Ortadoğu'dan geliyor ama sorun şu ki Danimarka eğitiminde milliyetten bağımsız olarak anadile çok fazla önem verilmiyor. Dünya eğitiminde üst sıralarda yer alıyor ama bu konuda eksiklikler var, bu yüzden ebeveynlerin anadiline öğretmesi gerekiyor. Çocuklar evde Kürtçe konuşuyor. Mesela benim kızım çok güzel Kürtçe konuşuyor” dedi.
"Eşim Danimarkalı ama çocuklarım Kürtçeyi iyi konuşuyor"
Adnan Ağacan, "Eşim Danimarkalı bir kadın ama çocuklarım kendi çabalarıyla Kürtçe'yi çok iyi öğrendiler. Danimarka'nın herhangi bir büyük belediyesinde ana dilini öğrenmek için başvuran 12 öğrenci varsa onlara eğitim fırsatı veriliyor" diye konuştu.
"Anne-babası Kürtçe konuşmuyor ama kendisi Kürtçe öğretmeni"
Deniz Serinci Danimarka'da doğmuş, annesi ve babası Kürtçe bilmiyordu. Ailesinden tek kelime Kürtçe öğrenmeyen Deniz kendisi şimdi öğretmen ve insanlara Kürtçe öğretiyor.
Kürtçe öğrenmesini Şıvan Perver’e dayandıran Deniz Serinci, “15 yaşımdayken tek kelime Kürtçe bilmiyordum. Sonra ben Bunu Şıvan Perwer'in şarkılarını dinleyip okuyarak çok iyi öğrendim. Artık Kürtçe kitaplar yazabiliyorum ve insanlara Kürtçe öğretiyoruz” diye konuştu.
"Danimarkalılar bizi Kürdistani olarak görmüyor"
10 yıldır Danimarka'da yaşayan Rojhılatlı Dilnya Piri bir yıl sonra hayatına eğitimci olarak devam edecek. Rojhılat’ın Kameran kentinde dünyaya gelen Piri, Danimarkalılar Kürtlerin kim olduğunu ve Kürdistan’ın nerede olduğunu biliyorlar ancak bir o ülkeye gittiğimizde ve bizi Kürt olarak tanıtmalarını istediğimizde ülkedeki kanunlar buna izin vermiyor mecburen bizleri Iraklı, İranlı, Suriyeli veya Türk olarak tanımlıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Katı göçmenlik yasaları göçmenlere Danimarka'ya girmemeleri için bir mesaj”
Rojava’nın Kamışlo kentinden göç ederek Danimarka taşınan Cevahir Muhammed, üniversitede son sınıf öğrencisi ve dokuz yıldır Danimarka'da yaşıyor. Gönüllü olarak göçmenlere yardım eden Muhammed, "Danimarka vatandaşlığına sahip tüm Kürtlerin mutlu olduğu doğru ama mutlu olmayan pek çok insan var, özellikle de göçmenler. Yaklaşık 10 yıldır kamplarda yaşayan mülteciler var ve akıbetlerinin ne olacağına ilişkin hiçbir şey bilmiyor. Bu durumda insan nasıl mutlu olabilir. Göçmenlere karşı katı kanunlar uygulanıyor ki mülteciler bu ülkeye yönelmesin” dedi.
"Danimarka 2015'te göçmen kabul etmeyeceğini açıklamıştı"
Danimarka’nın küçük bir ülke olduğunu kalabalık bir ülke haline gelmesini istemediklerini anlatan Dilnya Piri, Danimarkalıların kültürlerinin ve geleneklerinin değişmemesi konusunda çok ısrarcı olduklarını söyledi. Danimarka 2015'ten beri göçmenleri kabul etmeyeceğini açıklamıştı.
Danimarka, orta kuzey Avrupa'da bulunan, 42.933.000 kilometrekarelik bir alanı kapsayan, nüfusunun yüzde 86'sı Danimarkalı ve yüzde 14'ü göçmen olan ve kişi başına düşen geliri 63 bin doların üzerinde olan bir İskandinav ülkesidir.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın