Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye eski danışmanı, “Suriye üzerindeki yaptırımlar yıllar süren çatışmadan sonra, ülkenin ekonomik toparlanması için kaldırılmalıdır” dedi.
BM Genel Sekreter eski Yardımcısı ve Suriye danışmanı Volker Perthes, dün Rûdaw muhabiri Zinar Shino'ya verdiği söyleşide, "Suriye'nin şu anda ihtiyacı olan şey ekonomik bir canlanmadır” ifadelerini kullandı.
Volker Perthes, “Diasporadaki Suriyeliler yatırım yapmaya hazır, ancak yaptırımlar hala bankaların katılımını caydırıyor" diye ekledi.
Mart ortasında AB, Suriye'ye 2,7 milyar dolar yardım sözü verdi, Almanya ve Birleşik Krallık da insani yardım için sırasıyla 327 milyon dolar ve 200 milyon dolar ek taahhütte bulundu. Haftalar önce AB, yeniden yapılanma ve insani işlemleri kolaylaştırmak için Suriye'nin enerji, ulaşım ve bankacılık sektörlerine yönelik yaptırımları askıya almıştı.
“AB, Suriye'nin iç meselelerini çözemez”
AB de "durumu yakından izleyeceğini" duyurdu ve yeni hükümet "doğru yönde ilerlemezse" yaptırımların yeniden uygulanabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, yönetimin Suriye'nin çeşitliliğini yansıtan bir yapıda olması gerektiğini belirtti.
Perthes, Suriye'nin geleceğinin AB'nin değil, Suriyelilerin elinde olduğunu söyledi.
Perthes, “AB, Suriye'nin iç meselelerini çözemez. Geçiş dönemi adaleti için tavsiye veya destek sunabiliriz, ancak sonuçta bunlar Suriye'nin kararlarıdır” diye konuştu.
Volker Perthes, Avrupa'nın Suriye'ye yönelik politikasının Şam'ın dış ilişkilerine bağlı olmaması gerektiğini belirterek, Suriye'nin, İran'ın ve Rusya'nın iç politikadaki rolünü sınırlamak için "net kararlar" aldığını kaydetti.
“Suriyelilerin Rusya ile nasıl başa çıktığı onların meselesidir”
Perthes, "Suriyelilerin Rusya ile nasıl başa çıktığı onların meselesidir. Rusya'ya Tartus'ta liman hakları verip vermemeleri, bu Avrupalıların karar vereceği bir konu değildir” dedi.
Suriye'nin geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara geçen ay yeni kabinesini açıkladı. Şara kapsayıcı ve demokratik bir hükümet kurması için uluslararası baskı altında. 23 bakanlı kabine, azınlık topluluklarının üyelerini içeriyor. Ancak, atamalar tepkiyle karşılandı çünkü etnik ve dini gruplar atama süreci sırasında kendilerine danışılmadığını söylüyor. Ayrıca, Şara'nın cihatçı kökleri ve yönetiminin benimsediği İslami içtihada dayanan geçici anayasa hakkında da birçok endişe var.
Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Mart ayında Rûdaw'a verdiği özel röportajda, Almanya ve Avrupa'nın "yeniden yapılanma için yaptırımları kaldırmada yeni yönetime yardım etmeye hazır olduklarını, ancak tüm tarafların ve tüm aktörlerin katıldığı siyasi bir süreç olması gerektiğini söyledi.
Bakan Baerbock, “Almanya ve Avrupa İslamcılara fon sağlamaya hazır değil" diye ekledi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın