Nazilere karşı savaşan Kürt asker ‘Kahraman’ ünvanı aldı

10-05-2019
Kamîz Şeddadî
Kamîz Şeddadî
Etiketler Moskova Rusya Naziler Ölümsüz Tabur
A+ A-
Moskova (Rûdaw) - Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet güçleri karşısındaki yenilgisinin 74'üncü yıldönümü nedeniyle, Rusya'nın başkenti Moskova'da “Ölümsüz Alay” etkinliği düzenlendi.

Nazilerle savaşta Sovyetler Birliği'ne bağlı 70 ülkeden 11 bin 657 kişi "Sovyetler Birliği Kahramanı" ünvanını aldı. Bunlardan biri de Kürt Semend Siyabendov. 

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in de hazır bulunduğu Kızıl Meydan'daki askeri geçit törenine binlerce asker ve onlarca askeri araç katıldı.

Rûdaw'a konuşan Moskovalı Savetlana, "Ailece katıldık. Bugüne kadar savaşa katılan tüm yakınlarımızın fotoğraflarını getirmedik. Sadece dede ve ninelerimizin fotoğrafını getirdik. Ruhuları her zaman bizimle olacak. Bu yürüyüşe katılarak ruhlarına 'Kahramanlık ve zaferiniz için teşekkür ederiz' demek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

St. Petersburglu Katia ise, "Ulusal savaşta Almanlar Leningrad'ı abluka altına almıştı. Orada yaklaşık bir milyon kişi açlık ve soğuktan öldü. Ninem sonuna kadar direnerek kurtulabildi. Şimdi onun fotoğrafıyla bu yürüyüşe geldim ve onunla gurur duyuyorum. Kimse o kanlı savaşı unutmamalı ve herkes barışın kıymetini bilmelidir" dedi.

Sovyetler Birliği'nden 26 Milyon kişinin hayatını kaybettiği savaştan her ulustan insan etkilendi.

Dağlık Karabağ yerlisi Ermeni Karin Azeryan, "Dedem 1937'de Dağlık Karabağ'dan giderek orduya katıldı. 1941'de yazdığı son mektubunda sonbaharda eve döneceğini yazdı. Ancak gelemedi, çünkü yazın savaş başlamıştı. O zamandan beri ailemiz ondan hiç bir haber alamadı" şeklinde konuştu.

Ölümsüz Alay yürüyüşleri  ilk defa 2012'de Rusya'nın Tomsk şehrinde düzenlendi. Günümüzde bu etkinlik Rusya'nın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de uygulanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli