Moskova'da Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı kutladı

11-04-2024
Kamiz Şeddadi
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Moskova Müslüman Ramazan Bayramı Rusya
A+ A-

Moskova (Rûdaw) - Moskova'da yaşayan farklı etnik gruplardan Müslümanlar Ramazan Bayramı'nı kutladı.

Müslümanlar sabah saatlerinde Moskova’daki Ulu Camii'ye giderek bayram namazı kıldı.

Xelat Mizuri, Moskova'da yaşayan ancak Kürdistan Bölgesi vatandaşı olan bir öğrenci. Namaz esnasında camide yer bulamaycağını düşündüğü için bayram namazına bir saat kala camiye gelmiş.

Tıp öğrencisi olan Xelat Mizuri, dugularını şöyle anlattı:

"Bugün mübarek Ramazan münasebetiyle Ulu Camii’ye geldim. Namazda ön saflarda olmak istediğim için erken geldim. Bugün çok mutluydum. Evet, ülkemizin dışındayız, yabancı bir ülkedeyiz ama burada kendimizi iyi hissediyoruz. Özellikle Kürt kıyafetleri giyiyoruz ve bu da bize kültürümüzü unutmadığımız duygusunu veriyor."

Yaklaşık 10 bin kişi kapasiteli olan Moskova Ulu Camii, ibadet edenlere yetmiyor. Bu nedenle binlerce kişi avlularda ve sokaklarda saf tuttu.

Öğrenci Yesif Enwer de anne ve babasından uzak olmanın zorluğunu şöyle dile getirdi:

“Yurt dışında yaşamak biz öğrenciler için biraz zor. Çünkü ailenizle birlikte olduğunuzda daha iyi oluyorsunuz, daha iyi hissediyorsunuz. Ayrıca memleketten uzak kalma hissi de kötü bir şey ama Cenab-ı Hakk'a şükürler olsun ki bir grup kıymetli arkadaşla bir araya gelebildik. Bayramı güzel bir şekilde geçirmeyi umuyoruz. Herkese mutluluk ve neşe diliyoruz.”

Bu yıl cami çevresinde güvenlik önlemleri de en üst seviyeye ulaştı.

Rusya Mütüsü, konuşmasının başında 22 Mart'ta Crocus Belediye Binası'nda meydana gelen saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

Tatar vatandaş Rüstem, cami çevresinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirterek, "Aslında her cuma burada çok sayıda polis bulunur. Ama göçmenlerin artmasıyla birlikte caminin etrafındaki polisler de arttı, eskiden böyle değildi” dedi.

Moskovalı bir Tatar olan Minnibek de saldırının ardından yaşanan duruma dikkat çekerek şunları söyledi:

“Burası bizim tarihi camimiz. Arkadaşlarım ve ben çocukluğumuzdan beri bu camiye geliriz. O saldırıdan sonra artık her Müslüman buraya kötü niyetle gelen biri olarak görülüyor. 400 kişi! Ne için? 500 bin ruble için! Üstelik Ramazan ayında! Bu nasıl bir şey? İnsanların huzuruna nasıl çıkacaklar, Allah’ın huzuruna nasıl çıkacaklar?”

Moskova'da Crocus Belediye Binası'na düzenlenen saldırı, bayram namazı için Ulu Camii'ye giden  kişilerin sayısını önemli ölçüde azalttı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Ağrı Dağı / ANKA

İranlı dağcının cenazesi Ağrı Dağı’ndan indirildi

Açıklamada, 3 farklı bölgeye kurtarma istasyonları kurularak 4 bin 300 rakımda bulunan güvenli bölgeye getirilen kazazedenin naaşının dün saat 17.05 itibarıyla dağdan indirilerek sağlık ekiplerine teslim edildiği bildirildi.