Moskova'daki saldırıdan sonra vatandaşlar anlattı: Çok dehşet verici bir durumdu

23-03-2024
Kamiz Şeddadi
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Moskova Saldırı IŞİD Rusya Putin
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rusya’nın başkenti Moskova’daki "Crocus City Hall" adlı konser salonunda IŞİD’in üstlendiği büyük bir saldırı gerçekleştirildi, salonun çatısı ateşe verildi.

Silahlı kişilerin salona girerek insanları vurduğu ve binayı ateşe verdiği bilgisinin yayılmasının ardından Rûdaw ekibi de olay yerine hızla ulaştı.

Saldırıdan sağ kurtulanların tamamı olay yerinden uzaklaştırıldı. Yaralılar ambulans ve helikopterlerle bölgeye taşındı.

Salona giriş güvenli olmadığı için sadece itfaiye helikopterleri binaya yukarıdan su ile müdahalede bulundu.

"Doktorlara geldiğimi ve yardım etmek istediğimi söyledim"

Saldırı sonrası yaralananlara yardım etmek için gönüllü olan Yegor Karavaytsev, "Buraya geldiğimde bir çok kişinin ambulanslara alındığını gördüm. Bir kaç da yaralı gördüm. Ölenlerin cesetlerini görmedim. Doktorlara yardım etmek istediğimi söyledim, ‘Ne yapabilirim?’ diye sordum. ‘Yardıma gerek yok, her şeyi kendimiz yapıyoruz’ dediler” diye konuştu.

"Hayatımda bu kadar büyük bir felaket görmedim"

Olga isimli sasatçı da “Bu bir felâket. Gördüklerim çok dehşet verici. Hayatımda böyle bir felaket görmedim. Yolda yürüyordum. Gördüm ve yardıma geldim. Bu bir felaket” dedi.

Görgü tanıklarından Eduard ise şunları söyledi:

“Olayın başlangıcını görmedim. Ben geldiğimde etrafı çoktan sarmışlardı. Cesetleri gördüm. Çok sayıda ambulans ve helikopter sürekli olarak yaralıları taşıyordu. Son 20 yılda ilk kez bu kadar büyük bir terör faaliyetine tanık oluyorum.”

Bugün saldırı ile ilgili 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Saldırganların Tacikistan vatandaşı olduğu ve Rusya ile Ukrayna sınırına yakın bir yerde yakalandığı belirtildi.

"Olay neredeyse gözümüzün önünde yaşandı"

Dmitriy isimli vatdandaş da olayla ilgili şunları söyledi:

"Evimiz buraya çok uzak değil. Gece uzaktan salonun yandığını gördük. Burası Krasno-Gorsk şehri. Şans eseri ölenler arasında arkadaşlarımız ve tanıdıklarımız yok ama mağdurların çoğu bizim yurttaşlarımız. Ruhlarını anmak için güller getirdik."

Yuliya isimli kadın da şunları söyledi:

"Akrabalarım ölenler arasında değil ama evimiz yolun o tarafında olduğu için olay gözümüzün önünde yaşandı. İnsanların nasıl dışarı çıkıp köprüye doğru koştuğunu gördük. Çok korkunç bir durumdu. Buraya gelmeden duramadım.”

24 Mart ulusal yas günü ilan edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaşanan saldırı nedeniyle 24 Mart'ı Rusya genelinde ulusal yas günü ilan etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli