BM Genel Sekreteri'nin ziyareti ve Kürtler için iki belirleyici gerçek
Irak'ta uluslararası toplumun ve BM’nin varlığının devam etmesi de Kürdistan Bölgesi'nin konumu açısından da çok önemlidir.
Irak'ta uluslararası toplumun ve BM’nin varlığının devam etmesi de Kürdistan Bölgesi'nin konumu açısından da çok önemlidir.
‘BM, yardımları silahlı muhaliflere bağlı kuruluşlara vermek zorunda kalıyor’
BM Sözcüsü Stephen Dujarric'den Rûdaw'a: BM'ye devlet sahibi milletler üye olabiliyor
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Rûdaw Diplomasi Editörü Mecid Nizamedin Gıli’ye verdiği röportajda, Finlandiya vatandaşı olan Kürtlerin risk altında olmadığını ve "Finlandiya devleti tarafından tamamen korunduğunu" bildirdi.
Şu anda Kürtler arasında yaratılmakta olan bu yenilgi ve çaresizlik psikolojisi, etrafımızda oluşan uluslararası gerçeklere aykırıdır
Çin ilk defa TSK'nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonları hakkında görüş bildirdi
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Rûdaw muhabirinin Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler hakkındaki sorusuna, “Bu insanlar asla siyasi bir piyon olarak kullanılmamalı. Özellikle de güçsüz ve tehlike altında bulunan insanlardan söz ediyorsak” dedi.
Yaklaşık 10 yıldır milyonlarca Suriyeli gıda, ilaç ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak için sınır kapılarından gelen yardımlara bel bağlıyor. Ancak 2 hafta sonra Rusya bir tasarıyı veto eder ve yardımların ulaştırıldığı sınır kapıları kapanırsa insani krizin daha da büyümesi öngörülüyor.
Kürtler devlet kurmakta ne kadar başarılı oldular ise Amerikalılar da bölgeden çekilme konusunda o kadar başarılı oldu.
Mecid Nizamedin Gili, 2014 yılında Rûdaw Medya Grubu’nun Erbil’deki merkezinde siyasi yorumcu ve Uluslararası Masa Sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2015 yılında Rûdaw Medya Grubu’nun New York ofisini açarak BM Genel Merkezi’nde, Rûdaw Medya Grubu muhabiri olarak çalışmaya başladı. Daha sonra BM Genel Merkezi’nde resmi bir şekilde görevli gazeteciler arasında çalışmalarını sürdürüyor.
Mecid Nizamedin Gili Kürdistanlı ilk gazeteci olarak Rûdaw Medya Grubu’nu temsilen, BM Genel Merkezi’ne kabul edilen ilk gazetecidir.
Yetenekli ve uluslararası siyasi işler uzmanı olan Mecid Nizamedin Gili, ülke temsilcileri ve BM’deki gazetecilerle iyi ilişkilere sahip olup etkili bir gazetecidir.
Özellikle IŞİD saldırıları ve Şengal ile Kobani’deki katliamı, Kürdistan Bağımsızlık Referandumu, 16 Ekim 2017 Kerkük olayları ve 2018 yılındaki Efrin saldırıları döneminde BM’ye taşıyarak önemli haberlere imza atmıştır. Ayrıca BM yetkilileri ve ülke temsilcileriyle röportajlar yapmıştır.
New York Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü yüksek lisans mezunu olan Gili, Amerika Televizyoncular Akademisi tarafından Amerikan’nın ve dünyanın en iyi gazetecilerinin aday gösterildiği Emmy Awards Ödülü’ne iki kez aday gösterildi.
2018 yılında BM Genel Sekreteri ve 193 üye ülkenin çoğunluğununun temsilcilerinin hazır bulunduğu törende en iyi gazetecilik ödülü olan “Ricardo Ortega” ödülünü aldı.
Mecid Nizameddin Gili, devamlı bir şekilde BM ve BM Güvenlik Konseyi’nin haber akışını yapan ve Rûdaw Medya Grubu BM Ofisi’nin kurucusu olan ilk Kürt gazetecidir. Amerika Televizyoncular Akademisi üyesi olan Mecid Nizameddin Gilî, 2015 yılında Uluslararası Emmy Ödülü Seçim Komitesi Üyesi seçildi.
Rûdaw Medya Grubu’ndan önce ise, ABC News kanalında prodüktör ve uluslararası haber yorumcusu olarak çalıştı.
Kerkük’te doğan ve Erbil’in Ankawa beldesinde büyüyen Mecid Nizameddin Gili, 21 yaşından beri ABD’de yaşıyor