Rusya'nın veto kararı Suriye'de insani yardımların ulaştırılmasına engel olacak mı?

26-06-2021
Mecid Nizamedin Gıli
Mecid Nizamedin Gıli
Etiketler Suriye ABD Rojava Rusya BM
A+ A-

New York (Rûdaw) – Yaklaşık 10 yıldır milyonlarca Suriyeli gıda, ilaç ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak için sınır kapılarından gelen yardımlara bel bağlıyor. Ancak 2 hafta sonra Rusya bir tasarıyı veto eder ve yardımların ulaştırıldığı sınır kapıları kapanırsa insani krizin daha da büyümesi öngörülüyor.

Rojava’da insani kriz giderek büyüyor ve insanların durumu gün geçtikçe kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Rojava’da içme suyu ve gıda gibi günlük ihtiyaçların temin edilmesi giderek zorlaşıyor.

Öte yandan ABD ve müttefikleri Türkiye’nin YPG hassasiyeti nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nde Til Koçer sınır kapısının yeniden açılması için ciddi adım atamıyor. Bu da uluslararası yardımların Rojava’ya ulaşmasına engel oluyor.

BM Güvenlik Konseyi’nden 3 kaynaktan alınan bilgilere göre, ABD ve müttefikleri, söz konusu sınır kapısı yerine Suriye’nin kuzey batısında Türkiye’ye yakın güçlerin kontrolündeki bölgelerde bulunan sınır kapılarının açılması için girişimde bulundu.

Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden olan ve veto hakkına sahip Rusya, Suriye’de Beşar Esat’ın muhaliflere karşı mücadelesini destekliyor. Moskova, Suriye’ye yardımların başkent Şam üzerinden yapılabileceğini savunuyor.

Moskova’ya göre, Şam üzerinde Kamışlo ve Haseke’ye nasıl yardım gönderiliyorsa, aynı şekilde İdlib ve Türkiye’nin güdümündeki grupların kontrolündeki bölgelere de gönderilebilir.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise Konsey’de yaptığı açıklamada, “İnsani yardımlar Suriye içerisinden gönderilebilir. Hatta bu yardımların içeriden gönderilmesi daha da kolaydır” dedi.

Rûdaw’a konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, “Milyonlarca kişiye insani yardımın ulaştırılması için Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapılarının açılması gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmelere rağmen, Moskova yönetiminin bu konudaki tutumu değişmedi.

Rusya ile Çin yönetimleri, insani yarımların gönderilmesi karşılığında Suriye hükümeti üzerindeki ekonomik yaptırımların azaltılması gibi şartları getirmeye hazırlanıyor.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy ise, “Bu konuda bizim tutumumuzda her hangi bir değişim söz konusu olmadığı gibi, konu Biden ve Putin zirvesinde konuşulmadı” dedi.

Öte yandan Çin Halk Cumhuriyeti'nin BM Büyükelçisi Jan Yung, “Suriye’ye uygulanan ekonomik yaptırımların değiştirilmesi için filli adımların atılması gerekiyor. Daha sonra gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılmalı” diye konuştu.

Müslüman ülkeler Suriye’ye insani yardım ulaştırılması konusunda sadece söylemlerde bulunuyorlar. Ancak ülkeye insani yardımlar ABD ve Avrupa ülkeleri üzerinden gönderiliyor.

Rûdaw’ın, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya veto ederse ABD ve Avrupa ülkeleri olarak sizlkerin Suriye’ye insani yardımları azaltacağını söylüyor” sorusuna Norveç'in BM Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Mona Jull şu yanıtı verdi:

“İnsani yardımları keseceğiz konusunda bir tehdit söz konusu değildir. Suriye’ye en çok insani yardım Norveç’ten ulaştırılıyor. Biz hiçbir zaman bu tür tehditlerde bulunmayız.”

İrlanda’nın BM Büyükelçisi Geraldine Byrne de, Suriye’de artan insani kriz nedeniyle İrlanda ve Norveç’in gelecek günlerde insani yardım dağıtım mekanizmasını genişletmek ve yenilemek için bir karar tasarısı hazırlayacağını bildirdi.

Lavrov’un sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

Gelelim bu iddianın mantığına. Suriye’de daha fazla insani yardımın ulaşması için misyonumuzu genişletiyoruz. Bu misyona bir lazer gibi odaklandık.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli