Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Rûdaw Diplomasi Editörü Mecid Nizamedin Gıli’ye verdiği röportajda, Finlandiya vatandaşı olan Kürtlerin risk altında olmadığını ve "Finlandiya devleti tarafından tamamen korunduğunu" bildirdi.
20 Eylül günü New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Merkezinde Rûdaw’a konuşan Dışişleri Bakanı Haavisto, NATO üyesi 27 ülkenin üyeliklerini kabul ettiğini, sadece üç ülkenin, Slovakya, Macaristan ve Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğini şu ana kadar onaylamadığını söyledi.
Haavisto ayrıca, "Tabii ki Türkiye'nin en büyük endişesi terör meselesi ve iç güvenlik durumudur. Elbette PKK Finlandiya ve İsveç'te terör örgütü olarak kabul ediliyor" dedi.
Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile yapılan röportaj şöyle:
Rûdaw: Öncelikle şunu sormak istiyorum; buraya gelmek NATO ailesinin çalışmalarının bir parçasıydı. Bunun Finlandiya'nın uluslararası alandaki duruşu üzerinde nasıl bir etkisi olur?
Pekka Haavisto: Elbette ki, bir yıl önce, Finlandiya ve İsveç'in hızlı bir şekilde NATO'nun bir parçası olmasını beklemiyorduk; tüm bunlar Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali nedeniyle başladı. Bu yüzden İsveç ve Finlandiya sert tepki gösterdi ve NATO üyelik formlarını doldurdu. İki ülkeyi (koalisyonda) kabul etme süreci hızlandı ve sadece Slovakya, Macaristan ve Türkiye de dahil olmak üzere, üyeliği onaylamayan üç ülke kaldı. Bunun yakında gerçekleşmesini bekliyoruz.
Rûdaw: En büyük engel hangisi? Türkiye mi? Türkiye ile görüşmelerde bulunuyor musunuz? Asıl endişeleri nedir?
Pekka Haavisto: Doğrusunu söylemek gerekirse, Türkiye ile çok iyi görüşmeler yaptık, önce Madrid'de. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı hazır bulundu. Sonra Ağustos ayında Helsinki'de başka bir seviyede toplandık. Tabii ki Türkiye'nin en büyük endişesi terör meselesi ve iç güvenlik durumudur. Elbette PKK Finlandiya ve İsveç'te terör örgütü olarak kabul ediliyor.
Rûdaw: Kimin terörist olduğu, kimin olmadığı konusunda Türkiye ile aynı anlayışa sahip misiniz?
Pekka Haavisto: Tabii ki bu üzerinde konuştuğumuz bir konu; Türkiye için açık olan şey, Finlandiya ve İsveç'in bu konuda ulusal yasalarına uyduklarıdır. Aynı zamanda terörizme, IŞİD'e ve diğer terör örgütlerine karşı koalisyonun bir parçasıyız ve bu nedenle bu konuda ortak hedeflerimiz var.
Rûdaw: NATO'ya ne zaman tam üye olmayı bekliyorsunuz?
Pekka Haavisto: Tabii ki üyelik sürecimiz çok hızlı geçti ve şu anda 30 ülkeden 27'si Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını kabul etti. Sadece üç ülke kalmış ve biz bu sürecin uzun sürmeyeceğini öngörüyoruz.
Rûdaw: ABD medyasına konuşan bazı ABD istihbarat yetkilileri Ukrayna'daki nükleer sorunların tırmandırılmasından korktuklarını belirtiyor. Siz de ayı korkuyu duyuyor musunuz? Bu konuda endişeli misiniz? Sizce nükleer gerilimlerin yükselişiyle ilgili bu sözler gerçeğe ne kadar yakın?
Pekka Haavisto: Finlandiya'nın NATO üyesi olmasının nedenlerinden biri, geçen baharda sadece nükleer silahlar hakkında değil, aynı zamanda aktif ve aktif olmayan nükleer başlıklar hakkında da çok fazla konuşma yapılmasıydı. Finlandiya vatandaşları da dışişleri bakanı olarak bana, bu durumla karşı karşıya kalırsak ne yapmalıyız diye soruyor. Tabii ki, bu noktada hızlı bir koordinasyona ihtiyacımız var. Bu nedenle NATO ailesinin bizim için en iyi yer olduğuna inanıyoruz ve elbette Rusya şu anda savunma pozisyonunda, Ukrayna mevzilerde önemli kazanımlar elde etti. Durumun daha karmaşık olmamasını ve nükleer tehditler seviyesine ulaşmamasını umuyoruz. Tabii ki, böyle bir şey tüm insanlık için bir felaket olacaktır.
Rûdaw: Bir soru daha sormak istiyorum. Aslen Kürt olan Finlandiya vatandaşları, Türkiye'nin baskıları karşısında hükümetinzin onların mültecilik pozisyonları ve ülkenizde kalma hakları konusundaki tutumunu değiştireceğinden endişe duymalı mı?
Pekka Haavisto: Finlandiya vatandaşı olan Kürt vatandaşlar, tüm vatandaşlık haklarına sahiptir ve bu nedenle Finlandiya devleti tarafından tamamen korunmaktadır.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın