Türkiye ile Yunanistan arasında ‘Türkçe okul ve öğretmen’ tartışması

24-07-2022
Etiketler Türkiye Yunanistan Batı Trakya
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ı “Batı Trakya Türk azınlığına ait 4 ilkokulu daha kapatmakla” suçladı. Atina ise “incelemeye dayanmayan” bu suçlamaların “gerçeğin tersyüz edilmesi” şeklinde yanıtladı. Ankara bu defa, “Türkiye'de 3 bin Rum'a ayrılan öğretmen sayısının, Yunanistan'ın 150 bin Türk'e reva gördüğü öğretmen sayısıyla aynı olduğunu” belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, 22 Temmuz tarihli açıklamasında, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığına ait 4 ilkokulu daha kapatma kararı aldığını öne sürdü.

Bilgiç, “Yunanistan’ın, her yıl tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliğini bahane ederek, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 4 ilkokulu daha kapatma kararı almış olmasını kınıyoruz. Son yıllarda tekrarlanan bu son kararla birlikte, Azınlık ilkokullarının yarısından fazlası kapatılmıştır. Böylelikle, Batı Trakya Türk Azınlığına ait ilkokulların ‘geçici durdurma’ yoluyla kapatılmasına yönelik Yunanistan’ın uyguladığı politikanın sistematik bir hal aldığı görülmektedir” dedi.

Lozan Antlaşması hükümlerine göre, azınlığın kendi okullarını kurma, idare etme ve denetleme hakkına sahip olduğunu belirten Bilgiç, “Batı Trakya’daki soydaşlarımıza yönelik yıllardır her alanda sürdürülen ayrımcı ve baskıcı politikaların eğitim alanındaki yansımasının bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Atina’dan yanıt

Türkiye’nin iddialarına yazılı yanıt veren Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaioannou da, iddiaları tamamen reddetti.

Papaioannou, "Maalesef Ankara, incelemeye dayanmadan gerçekleri bir kez daha tamamen tersine çevirdi. Okulların faaliyetini durdurma kararının tüm Yunanistan'da tamamen aynı kriterler uygulanarak, yani en az dokuz (9) öğrencinin tamamlanamaması durumunda alındığının altını çiziyoruz. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı için, yalnızca Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi'nde dört (4) azınlık ilköğretim okuluna ek olarak, azınlık olmayan diğer yirmi dokuz (29) ilköğretim okulunun da faaliyeti durdurulmuştur” dedi.

“Bu nedenle, hiç kimse azınlık öğrencilere karşı ayrımcılık iddiasında bulunamaz” diyen Papaioannou, şunları kaydetti:

“Bu rakamlar, Yunan Devletinin eğitim seçimlerinin, öğrencilerin yararına yüksek kaliteli bir eğitim sağlamak amacıyla tüm Yunan vatandaşları için eşit bir temelde ve ayrım gözetmeksizin yapıldığını açıkça göstermektedir.

Türkiye, yanıltıcı söylemlerine bir son vermeli ve özgür, demokratik bir Avrupa ülkesinde yaşayan Trakya'daki Müslüman Azınlığın tüm Yunan vatandaşları gibi tüm özgürlük ve haklarından yararlandığını gösteren gerçeği kabul etmelidir.”

Batı Trakya ve İstanbul’daki Rum olullarının sayısı

Sözcü Alexandros Papaioannou “Aksine, Türkiye'deki Rum azınlığın çok az okulu, Yunanlıların atalarının topraklarından şiddetli ve sistematik bir şekilde sökülmesine tanıklık ediyor” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki öğretim yılında, Trakya'dak Müslüman Azınlık için 99 ilkokulun faaliyet göstereceğini hatırlatan Papaioannou, “İstanbul'da sadece üç (3), bir (1) Gökçeada'da (İmbros) ve Bozcaada'da (Tenedos) bir tane bile okul faaliyet göstermeyecektir. Trakya'daki Müslüman Azınlığın yaklaşık 120.000 üyesi var. Türkiye'deki Rum Azınlığı 3.000 kişiyi geçmezken, Lozan Antlaşması'nın imzalandığı tarihte iki azınlığın sayıları eşitti. Lozan Antlaşması'na kimin saygı duyduğu ve kimin uyguladığı söz konusu olduğunda, rakamlar Türkiye için ne yazık ki su götürmez gerçeği ele veriyor” ifadelerini kullandı.

Alexandros Papaioannou, “Yunanistan Cumhuriyeti, vatandaşlarının insan hak ve özgürlüklerini tam olarak koruyan ve güvence altına alan Hukukun Üstünlüğü ile yönetilen bir Avrupa devletidir” diye belirtti.

“Türkiye'nin 3 bin Rum'a ayırdığı öğretmen kadarını Yunanistan 150 bin Türk'e reva görüyor”

Bu açıklamanın ardından Tanju Bilgiç, Türkiye'de 3 bin Rum'a ayrılan öğretmen sayısının, Yunanistan'ın 150 bin Türk'e “reva gördüğü öğretmen sayısıyla aynı olduğunu” söyledi.

Bilgiç, Twitter'dan "Batı Trakya'da Türk Azınlığa yönelik gerçekler" şeklinde yaptığı paylaşımında, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğüne cevaben, Atina yönetiminin Türk Azınlığa ayrımcılık uyguladığını belirtti.

Batı Trakya'da ana okulunun bulunmadığını, çocuk sayısının 9'dan az olduğu durumlarda okul açılmadığını dile getiren Bilgiç, Türkiye'de ise Rum azınlık okulu için 4 çocuğun yeterli olduğunu ifade etti.

Batı Trakya'da sadece 2 lisenin bulunduğunu, eğitim kurumlarının binalarının yetersiz ve ders kitaplarının eski olduğunu savunan Bilgiç, “Türkiye'de 3 bin Rum'a ayrılan öğretmen sayısı, Yunanistan'ın 150 bin Türk'e reva gördüğü öğretmen sayısıyla aynı” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli