Yunanistan'dan Türkiye'ye göç konusunda 3 şart

28-09-2023
Etiketler Türkiye Yunanistan Göç anlaşması
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye ile imzalanan göç anlaşmasının güncellenmesi talebi gündeme gelirken Atina’nın yeni mutabakat için vize serbestisi konusunda Türkiye’ye destek olabileceği belirtildi. Atina'nın Türkiye vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması için hareke geçeceği belirtiliyor. 

Yunanistan’da hükümetin dışişleri, savunma ve güvenlik konularında en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri ve Savunma İşleri Konseyi’nin önceki günkü toplantısının gündeminde göç vardı. Yunan hükümeti, ülkeye göç akışını kesmek için Türkiye ile bir anlaşmaya varmak istiyor.

'Göçmenler için kırmızı telefon' başlığıyla Kathimeri gazetesinin sunduğu habere göre; Ankara ve Atina'nın iki ülkenin Sahil Güvenlik komutanlarının doğrudan iletişim kuracağı bir hattı ele aldığı belirtildi. Söz konusu 'kırmızı telefon'la Ege Denizi'ndeki göç akışını durdurmak hedefleniyor.

Yunanistan’ın Türkiye ile varmak istediği anlaşmanın ilk aşaması, iki ülkenin sahil güvenlik şeflerinin doğrudan iletişim kurmasına ve herhangi bir acil durumla hızlı bir şekilde ilgilenmesine olanak tanıyan bir telefon hattı kurulması olacak. Gazeteye göre Yunanistan’ın Türkiye’den üç talebi var.

Bunlar; Yunanistan’a göçmen akışını engellemek için kara ve deniz sınırlarını daha iyi denetlemesi; insan kaçakçılarına göz açtırmaması ve Yunanistan’dan sınır dışı edilenleri kabul etmesi.

Haberde, son günlerde iki ülkenin ilişkilerinde yaşanan iyileşmenin, Atina’yı Ankara’nın işbirliği yapacağı konusunda umutlandırdığı ifade ediliyor.

Vize kolaylığı

Atina’nın göç anlaşmasına varmak için Türkiye’ye bazı teşvikler sunmayı planladığı da iddia edildi. Buna göre; Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat eden Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun tamamen kaldırılması değilse bile Yunanistan, bu zorunluluğun gevşetilmesi için savunmaya hazır olduğu belirtildi.

Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis, Perşembe günü Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bir araya gelerek vize konusunu görüşecek.

Atina ayrıca AB’nin, Yunanistan’ın üç talebinin karşılanması da dahil olmak üzere Türkiye’nin iş birliğini artırması karşılığında her yıl Türkiye’deki Suriyelilerin bir kısmını almayı teklif edebileceğini değerlendiriyor.

Yunanistan, Brüksel ve Ankara arasında 2016 yılında imzalanan göçmen anlaşmasının yenilenmesini istediğini duyurmuştu.

Yunanistan, göçmenlerin Avrupa'ya gelişini engellemeyi amaçlayan, Brüksel ve Ankara arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmanın yenilenmesini istiyor.

Yunan Göç Bakanı Dimitris Kairidis, göç konusundan en çok etkilenen ülkelerden biri olarak amacın "Yunanistan'ın inisiyatifiyle 2016 anlaşmasını değiştirmek ve genişletmek olduğunu" kaydetti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli