Bağdat’tan Metina-Zap-Avaşin operasyonuna ilişkin açıklama

19-04-2022
Etiketler Mukteda es-Sadr Irak Ammar el-Hakim TSK PKK
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al-Sahaf, TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK’ye yönelik operasyonunun “iyi komşuluk ilkesini ihlal ettiğini” ve bu yüzden reddettiklerini söyledi. Öte yandan Şii liderler Mukteda Sadr ve Ammar Hakim de operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak Haber Ajansı'na (INA) açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al-Sahaf, "Irak Cumhuriyeti hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde Irak topraklarını havadan bombalamak suretiyle gerçekleştirdiği askeri operasyonları olarak reddediyor ve şiddetle kınıyor” dedi.

Bu eylemi “Irak’ın egemenliğini, iyi komşuluk ilkesini, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşmeleri ve hukuku ihlal olarak değerlendiklerini” belirten Al-Sahaf, “Irak hükümeti, Irak topraklarının herhangi bir komşu ülkeye zarar vermek için bir koridor olmayacağını vurguluyor ve ayrıca topraklarının diğer taraflar için bir çatışma ve hesaplaşma arenası olmasını da reddediyor” ifadelerini kullandı.

Sadr: Sessiz kalmayacağız

Öte yandan Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Komşu Türkiye, Irak topraklarını haksız ve gerekçesiz bir şekilde bombaladı” dedi.

Türkiye’nin Irak topraklarındaki “tehlikeyi sona erdirmek için” Irak hükümetiyle ve güvenlik güçleri ile koordineli olması gerektiğini belirten es-Sadr, "Tekrarlanması halinde sessiz kalmayacağız, çünkü Irak tamamen egemen bir ülkedir" diye belirtti.

Ammar el-Hakim: Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmeli

Irak Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hakim de yazılı bir açıklama ile Türkiye’nin askeri operasyonlarını “reddettiklerini” ifade etti.

Irak hükümetini, sınırlarının ele geçirilerek komşularına saldırılar için kullanmasını engellemeye çağıran el-Hakim, “Komşu ülkelerden Irak'ın egemenliğine saygı göstermelerini ve Irak topraklarında askeri operasyonlar düzenlememelerini talep ediyoruz” dedi.

Abadi'den açıklama

Nasır İttifakı Başkanı ve eski Irak Başbakanı Haydar Abadi de TSK’nın operasyonunu kınayan bir mesaj yayımladı.

Abadi, “Bu sessizlik devlet ve siyasi güçlerin ülkenin güvenliği ve egemenliğinin korunması konusunda sorulara yol açıyor” dedi.

Haydar Abadi ayrıca, “Türkiye’den komşuluk hakları ve Irak’a kaşrı politikalarını bir kez daha gözden geçirmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatıldığını duyurdu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.