Irak Parlamento Başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

18-05-2024
Etiketler Mahmud Meşedi Salim İsavi Irak Parlamento Başkanlığı seçimi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak parlamentosu 311 milletvekilinin katılımıyla yeni başkanını seçmek için toplandı. Ancak ilk turda hiçbir aday yeterli oyu alamadı.

Irak Parlamentosu Başkanlığı için üç aday yarışıyor.  Başkanlık için Salim İsavi, Tellal Zubi, Amir Abdulcebar ve Mahmud Meşedi aday oldu. Ancak seçimin birinci turu başlamasına kısa süre kala Tellal Zubi, Mahmud Meşedi lehine adaylıktan çekildi.

İlk turda hiçbir aday başkanlık için gerekli olan 166 oyu alamadı ve seçim ikinci tura kaldı.

İlk turda Salim İsavi 158 oy alırken, başkanlığı kazanma şansı en yüksek aday olarak değerlendirilen Mahmud Meşedi 137 oy aldı. Amir Abdulcebar ise 13 oy aldı.

13 parlamenter ise boş oy kullandı.

İkinci tur Salim İsavi ile Mahmud Meşedi arasında geçecek. 

Yasaya göre her adayın meclis başkanlığını kazanabilmesi için 166 oy alması gerekiyor. İlk turda hiçbir aday bu barajı geçemediği için seçim ikinci tura kaldı.

Anayasanın 55. maddesine göre Irak Parlamentosunun Başkanı parlamentoda doğrudan gizli oyla seçiliyor.

14 Kasım 2023'te Irak Federal Yüksek Mahkemesi, eski Irak Parlamento  Başkanı Muhammed Halbusi'nin parlamenterliğini feshetmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.