Shell Irak'taki büyük projeden çekildi

14-02-2024
Etiketler Shell Irak Petrokimya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Sanayi ve Maden Bakanlığı, Shell'in Nebras petrokimya projesinden çekildiğini açıkladı. Irak Başbakanı iki bakanlığa talepte bulundu.

Irak Sanayi ve Maden Bakanlığı petrokimyadan yapılan açıklamada yatırım politikasındaki değişiklikler nedeniyle Shell Şirketi,  Irak Sanayi, Maden ve Petrol Bakanlıkları ile Nebrasbo projesine ilişkin görüşmelere büyük bir yatırımcı olarak devam edemeyeceklerinden dolayı affını istediğini duyurdu.

Shell, Basra Gaz ile ortaklığı yoluyla projeyi desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Sanayi ve Maden Bakanlığı, Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani'nin sanayi ve petrol bakanlıklarından gaz tedarikçilerine daha iyi yanıt verecek diğer seçenekleri araştırmalarını istediğini söyledi.

Projenin sözleşmesi 28 Aralık 2015'te Irak hükümeti ile Shell arasında imzalandı. Sözleşmeye göre Irak Sanayi ve Petrol Bakanlıklarının katılım oranı yüzde 51, Shell'in ise yüzde 49 oldu.

Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Assem Cihad'a göre Basra vilayetindeki Nibras projesi Ortadoğu'nun en büyük petrokimya tesisi olup iki aşamada hayata geçirilecek. İlk aşama hazırlık ve tasarım, ikinci aşama ise projenin uygulanması olacak.

Proje dünyanın dördüncü büyük petrokimya kompleksi olarak kabul ediliyor. Projenin Irak'a 40 bin iş alanı yaratması ve yıllık 1,4 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.