Hamdaniye yangını mağdurları adil ve şeffaf soruşturma talep ediyor

06-11-2023
Rûdaw
Etiketler Hamdaniye Düğün salonu Yangın Irak Soruşturma Şeffaf Adil
A+ A-

Haber Merkezi - 100'den fazla kişinin hayatına mal olan ve yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan Musul’a bağlı Hamdaniye ilçesindeki düğün salonu yangınının üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Hayatta kalanlar trajedinin arkasındaki "suçlular" olarak adlandırdıkları kişilere karşı adil ve şeffaf bir soruşturma talep ediyor.

Yangından sağ kurtulan 69 yaşındaki Yashu Aliyas'ın vücudunun yüzde 25'i yandı. Yangında oğlunu, kızını ve damadını kaybetti.

Aliyas ölümcül olayla ilgili şeffaf bir soruşturma yapılmasını öfkeyle talep ederken, yeterli tıbbi tedavi görmediğini de söyledi. 

Rûdaw muhabiri Mustafa Goran'a konuşan Yashu Aliyas, “Maddi tazminata ihtiyacımız yok. Benim paraya ihtiyacım yok. Tek istediğimiz haklarımız. Suçluların adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Şeffaf soruşturmalar yapılması çağrısında bulunuyoruz. İşte bu. Masum insanları yargılayıp sonra suçlu ilan etmelerini istemiyoruz. Bunu istemiyoruz” dedi.

Büyük yangında 6'sı bebek olmak üzere 132 kişi hayatını kaybetti. Yaralı 170 kişiden 15'inin tedavisi halen Türkiye'de sürüyor.

Raad Toma da 72 saatte bir tıbbi kontrole ihtiyaç duyan yaralılardan biri. Memleketi Hamdaniye'ye dönmeden önce 15 gün İstanbul'da bir hastanede tedavi gördü. Eşinin durumu kritik ve halen İstanbul'da tedavi görüyor.

Irak yetkililerini kendilerine ulaşmadıkları için eleştiren Toma, "Torunum olayda hayatını kaybetti. Eşim halen Türkiye'de tedavi görüyor. Vücudunun yüzde 65'i yandı" dedi.

Olaydan günler sonra Irak hükümeti, ölümcül yangını düğün sırasında ateşlenen maytaplara bağladı; yerel halk ve trajediden sağ kurtulanlar bu gerekçeyi şiddetle reddetti ve konuyla ilgili uluslararası bir soruşturma talep etti.

Savaştan zarar görmüş Irak'ta, Haytham Düğün Salonu gibi standartların altındaki binalar yeterli yangın söndürücülere ve tahliye kapıları gibi acil durum tesislerine sahip değil. Irak’ta binalarda güvenlik standartları sıklıkla göz ardı ediliyor.

Hamdaniye, tarihi bir Asur bölgesi olan Musul yakınlarındaki Ninova Ovası'nda yer alan, Irak'ın Hıristiyanların çoğunlukta olduğu tek bölgesi. Ninova Ovası'ndaki birçok Hıristiyan kasabası gibi burası da IŞİD tarafından 2014 yılında ele geçirildi; burada sözde "hilafet" ilan edildi ve Hıristiyanlar da dahil olmak üzere azınlık gruplarına ağır zulümler uygulandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli