Musul Başpiskoposu: Düğün salonu yangını raporunu kabul etmiyoruz

01-10-2023
Rûdaw
Etiketler Musul Başpiskoposu Düğün salonu Yangın Musul Irak Soruşturma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Musul Süryani Katolik Başpiskoposu Benedict Younan Hano, Irak hükümetinin Musul’un Hemdaniye ilçesindeki düğün salonunda çıkan yangınına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarını kabul etmediklerini, hükümete raporu geri çekilmesi için 24 saat süre verdiklerini söyledi.

Başpiskopos Benedict Younan, olayla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Irak İçişleri Bakanlığı bugün yangına "yüksek derecede yanıcı maddelerin sebep olduğunu" açıklamıştı.

Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısında konuaşan Soruşturma Komisyonu Başkanı General Saad Falih soruşturmanın sona erdiğini belirtmişti.

Soruşturma neticesinde yangında dış etken veya kundaklama olmadığı bilgisine yer veren Falih, yangının salonda kullanılan maytapların tavandaki yanıcı maddeleri tutuşturması sonucu çıktığını söylemişti.

Benedict Younan Hano da yangınla ilgili soruşturma komitesinin raporunu reddederek, olayın yeniden araştırılması çağrısında bulundu.

Başpiskopos Hano düzenlediği basın toplantısında, "Gördüğümüz ilk ve en önemli şey, sonuçların bizi hayal kırıklığına uğratmasıydı. Tatmin edici değildi çünkü bu sonuçları insanlardan iki veya üç gün önce duyduk” diye konuştu.  

Soruşturma Komisyonu, yangının kaynağının maytaplar olduğunu belirterek olayda kasıt olmadığını söylemişti. Komisyon, can kaybının fazlalığını salonda kullanılan yanıcı malzemelerin çokluğuna, acil durum kapılarının bulunmamasına, 900 kişilik geniş katılımcı kitlesine ve elektrik kesintisine bağlamıştı.

Asıl ihmal kimde?

Başpiskopos Hano ise “İçerideki paneller bu kadar hızlı mı yanıyor? Umarız yeni bir inceleme yapılır ve aynı panel halkın önüne getirilerek yakılır ve ne kadar hızlı olduğunu görürüz. Asıl ihmal kimde? Raporda bunu göremiyoruz " ifadelerini kullandı.

Soruşturma Komisyonu, Hemdaniye Kaymakamı da dahil olmak üzere beş yetkilinin görevden alınması ve yargılanması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Rapora itiraz eden Başpiskopos Hano şöyle devam etti:

“Başlangıçta da söylediğimiz gibi raporu tümüyle reddediyoruz. Evet, olayın araştırılması için uluslararası bir komisyon kurulması çağrısında bulunuyoruz. Uluslararası bir soruşturma; strateji ve ilkelere dayalı bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz. Vatandaşların, soruşturmanın sonuçlarını bilmesi gerekiyor.

Şimdi Abrasiye’de, ardından bazı bölgelerde yetkililerle toplantımız olacak ve bir sonraki adımımızı planlayacağız. Başka bir felaketin gelmesine izin vermeyeceğiz, bu nedenle başbakandan, uluslararası uzmanlarla yeniden soruşturma yapmasını istiyoruz. Rapordan memnun değilim. Raporun basit ve sıradan bir rapor olduğunu düşünüyoruz.

Masum insanları suçlamak istiyorlar. Bugün devlet dairelerinin yarısının partiler ve milisler tarafından yönetildiğini biliyoruz. Sessiz kalmamalı ve masum bir yöneticiyi suçlamamalıyız. Henüz bir karar vermedik ama raporu geri çekmeleri için 24 saat süre vereceğiz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli