58 yıldır kamyonundan vazgeçmiyor; Zamanında gelin arabasıydı

18-04-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Behcet Zdrava GAZ-51 Arnavutluk
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Arnavutluk’ta bir köyde yaşayan yaşlı Behcet Zdrava, 58 yıldır Sovyet yapımı GAZ-51 model kamyondan vaz geçmiyor. Zdrava, “Zamanında arabam bir çok düğünde gelin arabası oldu” dedi.

Arnavutluk’u Elbasan kentine bağlı Grekan köyünde yaşayan Behcet Zdrava, 1964 yılında yerel bir kooperatif için alınan Sovyet yapımı Gaz-51 model kamyonu kullanmaya başladı. Zdrava, aracı Komünizmin çöküşünden sonra kendisi için satın aldı.

Aracın hala ilk günkü kadar iyi çalıştığını belirten Zdrava, “Çalışıyor, çünkü ona bir doktor bakıyor. Doktoru benim. Kontrol ederim, parçaları açarım, bağlarım, gres sürerim, yağı değiştiririm çünkü çok yağ ister” diyor.

GAZ-51 model araçlar Komünizm döneminde Arnavutluk’ya oldukça yoğun kullanılıyordu. Kooperatifin malı olan bu kamyon da taşıma ve tarım işlerinde kullanıldı.  

Fakat Behcet Zdrava, kamyonu farklı amaçlar için de kullandığını belirtiyor:

“Zamanında benim arabam bir çok gelin ve damat için gelin arabası oldu. O zamanlar araç olmadığı için gelinleri almak için atlar kullanılırdı. Bölgemizde sadece 3 araç vardı. Bu yüzden benimki gelin arabası olurdu.”

1964'te ilk sürmeye başladığından bu yana aracın yüz binlerce kilometre yol kat ettiğini belirten Zdrava, "Gündüz çıkıp gece geri dönerdim. İş yüzünden uyumak zordu. Kooperatifin yapacak çok işi olduğu için birçok kez yol boyunca, geceleri kamyonda uyudum" diye belirtiyor.

Behcet Zdrava, 1990'da Arnavutluk'ta Komünizm çöktüğünde aracı kooperatiften sadece 1.000 Lek’e (o zamanlar yaklaşık 100 dolar) karşılığında satın aldığını anlatıyor. Zdrava, şimdi tekerleri bulunmadığı için hamyonunda Rus yapımı Voltyre kullanılmış lastikler kullanıyor.

Yerel halkın da kamyona dair güzel anıları var. Bölge sakinlerinden Agim Eshja, "Hatırlıyorum, küçük bir çocukken, kooperatifler zamanında Behcet amca tahıl, mısır taşıyordu ve onun aracına asılıp takip etmek bizim için çok eğlenceliydi. Behcet amcayla birlikte Gaz'a binmek için araca tırmanırdık” diyor.

Yaşlı adam hayatında sadece bir kez aracını satmaya karar verdi. Bir Rus alıcı tarafından kendisine 5 milyon Arnavut Leki (45.000 dolar) teklif edildi. Ancak onu satmaktan vazgeçiren eşi oldu.

Zdrava, o anısını ise şöyle anlatıyor:

“Eşim gelip anlaşmayı sen mi yaptın? diye sordu. Evet yaptık, dedim. Ne kadara? 5 milyon Lek’e. Bu kamyonet sana bunca yıl boyunca kaç milyon verdi? dedi. Onlar sayılmaz, dedim. Eh karar senin ama bu araç seni büyüttü, yaşlı bir adam yaptı, altı çocuğunu büyüttü, evlendirdi ve hala hayatta, Çalışıyor, dedi. İstediğini yapabilirsin ama bunu çocuklarına bırak derim. Eşimin anlattıkları hoşuma gitti. Rus alıcı da eşimin söylediklerinden memnun kaldı ve vaz geçti.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli