‘Elektronik sigaranın daha sağlıklı olduğunu söyleyen hiçbir tıbbi otorite yoktur’

13-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Sağlık Elektronik Sigara Dr. Aras Bradosti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Solunum hastalıkları uzmanı Dr. Kameran Karadaği, e-sigaradaki maddelerin kullanıcı için çok tehlikeli olduğunu ve ciddi akciğer hasarı ile solunum yetmezliğine de yol açtığını söyledi.

Elektronik sigaralar, özellikle sigarayı bırakmak istediğini söyenler arasında giderek yaygınlaşıyor. Ancak e-sigaranın normal sigaradan daha sağlıklı olduğunu ve bağımlılık yaratmadığını kanıtlayan bilimsel bir araştırma da bulunmuyor.

Rûdaw TV’de Dr. Aras Bradosti’nin sunduğu “Sağlık” programının bu haftaki konusu elektronik sigaranın zararları oldu.

Programına konuk olan göğüs ve solunum hastalıkları uzmanı Dr. Kameran Karadaği, elektronik sigara kullanıcılarının ciğerlerine nikotin ve diğer zararlı sıvı maddeleri soğuk buhar yolu ile çektiğini belirterek, “Elektronik sigaraların dumanı ile klasik sigaraların dumanındaki akciğerlere zararlı partiküller aynı oranda. Elektronik sigaralar da akciğerlere zehirli bir hava enjekte ediyor” dedi.

Nikotin sigaranın tek zararlı maddesi olmadığını ancak ama bağımlılık yapıcı maddesi olduğunu belirten Dr. Karadaği, “Yani bir başka deyişle sigara içilmesinin nedeni içeriğinde bulunan nikotin maddesidir. Bağımlılar bu nedenle vaz geçemiyorlar” diye konuştu.

Elektronik sigarayı kullananların genelde 12-17 yaşları arasında olduğunu ve bunun da tehlikeli olduğunu kaydeden Dr. Karadaği, “Elektronik Sigara için belirlenen sıvı nikotin değerleri var. Bu değerlerin üzerinde sıvı nikotin içeren sigaralar vücuttaki dengeyi bozar; tansiyonu yükseltir, kalp damar hastalıkları riskini artırır, akciğer kanserini tetikler. Elektronik sigara dolaylı olarak kalbe ve kan damarlarına zarar veriyor, dolayısıyla dopamin hızlı ve düzensiz kalp atışına ve ardından kalp krizine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Yüksek tansiyon, kas krampları, göğüs ağrısı, akciğer kanseri ve nefes yollarının daralması gibi rahatsızlıkların elektronik sigaranın en yaygın riskleri arasında yer aldığını vurgulayan Dr. Kameran Karadaği, e-sigara dumanının yüzde 30'u mideye girerek mide bulantısı ve kusmaya neden olabildiğini söyledi.

Dünyada her yıl 5 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Pek çok kişi ise sigarayı bırakmak adına zararı olmadığı iddia edilen elektronik sigaraya yöneliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli